Vllasi: Kosovo je država od 2008. godine

Vllasi tvrdi da Priština Beogradu ništa ne duguje (Arhiva)

Azem Vllasi, analitičar i nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner kaže da još nije jasno ni kada, ni kako će se završiti razgovori Beograda i Prištine, ali kao i da je status Kosova kao države riješen 2008. godine.

“U Beogradu kažu da ne priznaju Kosovo kao državu i da to tek treba da se riješi”, rekao je Vllasi u intervjuu za portal Vijesti.ba uoči predstojeće runde dijaloga u Briselu, 18. jula, prenosi Tanjug.

Vllasi napominje da Priština u Brisleu neće razgovarati o “državnom statusu Kosova jer je ono definitivno država do sada priznata od 115 zemalja članica UN-a, kao ni o teritorijalnom integritetu i granicama jer su definitivne, te o unutrašnjoj ustavnoj strukturi Kosova kao suverene države, jer se o tome ne pregovara sa drugom državom”.

“Pozicija srpske strane prilično je konfuzna. U Beogradu ne poriču da je Kosovo država, ali kažu da je Srbija neće priznati. Aleksandar Vučić stalno ponavlja da je Srbija za kompromis, ali ne kaže po čemu i o čemu”, kazao je Vllasi.

‘Ahtisarijev plan’

Mišljenja je da je “Ahtisarijev Plan”, u okviru kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, posljednja linija kompromisa koju je Priština prihvatila.

Vllasi tvrdi da Priština Beogradu ništa ne duguje i da ne stoji izjava predsjednika Srbije Vučića “da ne može jedna strana (Kosovo) da dobije sve, a druga (Srbija) da gubi sve”.

Prema njegovim riječima, jedino oko čega se sada slažu i Priština i Beograd i Brisel jeste da razgovori treba da se privode kraju.

Vllasi kaže da se tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu “ništa posebno neće desiti.

“Kosovska strana će saopštiti jasnu poziciju po pitanjima koje sam naveo”, rekao je Vllasi, prenela je RTK2 na srpskom jeziku.

Izvor: Agencije