VMRO-DPMNE neće podržati novo ime Makedonije

Opozicija je pozvala građane na protestni marš koji bi se trebao održati u nedjelju (EPA)

Opozicijska stranka VMRO-DPMNE i njihova zastupnička grupa u Sobranju neće podržati reviziju Ustava radi promjene imena države, a u Grčkoj – zbog istog razloga – traje sjednica parlamenta u kojem se odlučuje o povjerenju vladi Alexisa Tsiprasa.

Grčki i makedonski premijer, Tsipras i Zoran Zaev prije nekoliko dana su dogovorili da se nekadašnja najjužnija jugoslavenska republika zove Sjeverna Makedonija.

No, s tim se ne slažu opozicijske stranke ni u Grčkoj, niti u Makedoniji.

VMRO-DPMNE će stoga u nedjelju organizirati prosvjedni marš, najavio je predsjednik te stranke, Hristijan Mickoski.

Čelništvo najveće opozicijske stranke u Makedoniji je jednoglasno zaključio da je sporazum o novom imenu u potpunoj suprotnosti s nacionalnim interesima Makedonije, prenosi agencija MIA.

Mickoski je upitao vladu kako namjerava postići da parlament usvoji dogovor o nazivu pomoću proste većine, ako istovremeno navodi da planira predložiti ustavne amandmane za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Protesti na ulicama

Građanska udruženja su sinoć, drugu večer zaredom, ispred makedonskog parlamenta u Skoplju održali prosvjed protiv dogovora Atene i Skoplja o novom nazivu države koja bi se trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Sudionici prosvjeda su zahtijevali da se obustave sve aktivnosti vezane za promjenu naziva Makedonije, ističući da je sporazum o imenu štetan po zemlju, javila je MIA.

“Svaki građanin bi se trebao priključiti prosvjedima i odbaciti sporazum. Ovo su kritični trenuci za državu. Ustanimo protiv neodgovornih političara”, rekao je jedan od prosvjednika.

Pružena je i potpora predsjedniku Đorgeu Ivanova koji odbija sporazum o imenu.

Zbog takvog stava, susret s Ivanovim, koji je u posjetu Sofiji, odbio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Glasanje o nepovjerenju grćkoj vladi

U međuvremenu je grčki parlament počeo raspravu o zahtjevu za nepoverenje vladi premijera Alexisa Tsiprasa.

Zahtjev je podnio čelnik glavne opozicijske stranke Nova demokracija, Kyriakos Mitsotakis. Kao razlog naveo je dogovor s Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslavenske republike.

Mitsotakis je, podnoseći zahtjev, optužio vladu da i gospodarstvom i nacionalnim pitanjima rukovodi “na opasan način i bez parlamentarnog legitimiteta”.

Sporazum sa Skopljem je nazvao štetnim po nacionalne interese i “konačnim udarcem za Grke koji su pretrpjeli godine stroge štednje”.

“Tsipras se sprema potpisati sporazum i obvezati državu okvirom koji će nas staviti pred svršen čin. Kombinacija ekonomskih i nacionalnih pitanja nije slučajna, već je svjestan izbor kako bi se skrenula pažnja s ekonomskih pitanja”, rekao je Mitsotakis.

Zahtjev za glasanje o nepovjerenju bit će prihvaćen samo ako ga podrži apsolutna većina od 300 zastupnika izabranih u parlament, napominju grčki mediji.

Tsiprasova vladajuća koalicija ima 154 mjesta u parlamentu, pa nema mnogo izgleda da vlada padne, ocjenjuje Reuters.

Međutim, ukazuje britanska agencija, ukoliko parlament ipak izglasa nepovjerenje vladi, Tsipras bi morao mandat predati predsjedniku države.

Izvor: Agencije