VMRO DPMNE vodi na izborima u Makedoniji

Prema prvim nepotpunim, privremenim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora u Makedoniji,  Đorge Ivanov, aktuelni predsjednik i kandidat VMRO DPMNE-a, vodi sa 56,4 posto glasova.

Državna izborna komisija obradila je 75 posto ukupnog broja biračkih mjesta.

Kandidat opozicionog Socijaldemokratskog saveza Stevo Pendarovski, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio je 39,8 posto glasova.

Što se tiče rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora, obrađeno je 76 posto  ukupnog broja biračkih mjesta.

VMRO DPMNE, stranka koja je na vlasti od 2006. godine, vodi sa  43,2 posto.

Opozicioni Socijaldemokratski savez, koji za sada gubi i predsjedničku utrku, prema do sada prebrojnim glasačkim listićima osvaja 24,3 posto glasova.

Najveća albanska stranka, Demokratska unija za integraciju, osvaja 14,2 posto glasova, a opoziciona Demokratska partija Albanaca  6,2 posto.

Pristalice VMRO DPMNE-a i njihovih 26 koalicionih partnera izašli su na ulice Skoplja u kasnim večernjim satima da proslave izbornu pobjedu.

Prema podacima iz te stranke, koalicija vodi u skoro svim izbornim jedinicama u Makedoniji, a na nekim mjestima osvojila je i duplo više glasova od opozicije.

Socijaldemokrati ne priznaju izbore

Glasnogovornik VMRO DPMNE-a Vlatko Đorđev ranije je proglasio nadmoćnu pobjedu stranke i rekao da će ispoštovati izborna obećanja o povećanju plata i penzija, te izgradnji autoputeva.

U Tetovu, na ulicama slave i pristalice DUI-ja, stanke koja je ranije zatražila bojkot drugog kruga predsjedničkih izbora.

Vođa DUI-ja Ali Ahmeti rekao je da je njegova stranka ostvarila istorijski rezultat te posvetio pobjedu svim Albancima, ali i dodao da su glasači DUI-ja najzaslužniji. Istakao je opredijeljenost stranke ka euroatlanskim integracijama.

Predsjednik Demokratske partije Albanaca Menduh Thaci poručio je:  “Nastavljamo da imamo stare probleme u istim mjestima gdje je naš stari politički protivnik, jer ponovo pokušava da se glasa u grupi ili u porodičnim glasanjima, kako bi oni postigli dobar rezultat. Do sada nisu uspjeli u tome, a nadam se da neće uspjeti ni ubuduće. Očekujem da će nova vlada raditi dobar posao za Makedoniju”.       

Albanci čine četvrtinu od gotovo dva miliona stanovnika Makedonije.

Odmah nakon zatvaranja birališta na parlamentarnim i prijevremenim predsjedničkim izborima u Makedoniji, opozicioni Socijaldemokratski savez objavio je da neće priznati rezultate izbora i da traži njihovo ponavljanje. Sve, kako kažu, zbog niza nepravilnosti koje su pratile izborni proces.

“Ove i ovakve kriminalne izbore ne priznajemo! Tražimo hitno formiranje tehničke vlade što će omogućiti provođenje normalnih i fer predsjedničkih i parlamentarnih izbora u zemlji. Vlast je provela izbornu pljačku, nema člana izbornog zakona kojeg vlast nije prekršila”, rekao je predsjednik stranke Zoran Zaev.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić javlja da je Socijaldemokratski savez optužio vladajući VMRO DPMNE za kupovinu glasova na nekim mjestima za 15 eura, te dovođenje “fantomskih birača”.

Iz VMRO DPMNE-a su kazali da su izbori bili primjer za region. Optužbe opozicije smatraju smišljenim scenarijem, te dodaju da Socijaldemokratski savez hoće da pokrije svoj neuspjeh na izborima.

Poručili su da građani neće dozvoliti da se igra njihovom voljom, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

“Ovaj propali pokušaj opozicije je pročitan. Ovo je pokušaj da izmanipuliše svoj slab kapacitet i svoj izborni neuspjeh.  Ovako to nastoje da prebace na građane i da stvore percepciju kojom se manipuliše Taj pokušaj je vidljiv po tome što predstavnici opozicije ulažu ogromnu snagu u ove pritiske”, rekao je Antonio Milošoski iz VMRO DPMNE.

Ivanov i Pendarovski u utrci za predsjednika

Smilevska javlja da je izborni dan protekao bez većih neregularnosti.
 
Na nekim mjestima zabilježeno je glasanje van biračkih mjesta, a članovi nekih biračkih odbora su glasno izgovarali imena glasača, što je protivzakonito.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a zatvorena su u 19 sati.

Za 123 mjesta u Sobranju prijavilo se pet koalicija i devet političkih stranaka.

Za izbor šefa države potrebno da na birališta izađe 40 posto upisanih birača.

Na ove izbore prijavilo se 1.400 kandidata za 123 poslanička mjesta,  na 14 listi, od kojih pet koalicije i devet listi političkih stranaka.

Hiljadu i pet stotina  domaćih i stranih posmatrača prati legitimnost izbora.

Glasanje u dijaspori započelo je u subotu, a svaka izborna jedinica van Makedonije nosi po jedan poslanički mandat.

U subotu su glasali i zatvorenici i iznemogla lica.

Albanci bojkotovali prvi krug

Reporter Al Jazeere Sanel Kajan se ranije javio iz regiona Polog,  kojeg čine gradovi Tetovo i Gostivar sa okolinom, na zapadu i sjeverozapadu Makedonije.

“Izborna jedinica 6 iz koje se i javljamo, ima blizu 305.000 registrovanih birača koji mogu glasati na 516 biračkih mjesta. U ovom dijelu Makedonije živi većinsko albansko stanovništvo. Albanci inače čine četvrtinu od gotovo dva miliona stanovnika Makedonije i imaju važnu ulogu u izborima.

Kajan javlja da su mnogi Albanci bojkotovali prvi krug predsjedničkih izbora.

“Analitičari podsjećaju na predsjedničke izbore 2009. godine, kada je jedan kandidat ubjedljivo pobijedio u prvom krugu, da bi izgubio u drugom. Tada su presudili upravo glasovi Albanaca”, javlja Kajan.

“Kako su nam kazali predstavnici pojedinih stranaka, prvi preliminarni rezultati bit će objavljeni u roku od 12 sati od zatvaranja biračkih mjesta, no oni se očekuju i ranije od ovog roka. Konačni rezultati trebali bi biti poznati 24 sata od zatvaranja birališta”. 

Izvor: Al Jazeera