VMRO-DPMNE zagovara vanredne izbore

Demokratska unija za integracije podržava ideju, ali samo ako su izbori u korist imena, evropskih i NATO integracija (EPA)

Najutjecajnija oporbena stranka u Makedoniji VMRO-DPMNE zagovara raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a njezin predsjednik Hristijan Mickoski već je počeo intenzivne sastanke s građanima u nekoliko općina, prenose makedonski mediji.

U tome ga podržava Demokratska unija za integraciju, kao vodeća albanska stranka, ali samo ako su izbori u korist imena, europskih i NATO integracija.

No, vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije premijera Zorana Zaeva smatra da bi novi izbori bili gubljenje vremena.

Portal Alsat M piše da VMRO-DPMNE svakim danom sve više promovira ideju prijevremenih parlamentarnih izbora te da je Mickoski prije nekoliko mjeseci, tokom masovnog prosvjeda i upozorenja Vladi, tvrdio da će jedan od uvjeta biti novi izbori.

‘Jednom gubiš, drugi put pobjeđuješ’

Nedavno je iz te stranke priopćeno da će njihov novi izborni program biti nazvan “Nova zakletva”.

Za Mickoskog je politika dinamičan proces, u kojem “jednom gubiš, drugi put pobjeđuješ”.

“Podrazumijeva se da se greške iz prošlosti analiziraju i na osnovu njih donose zaključi za budućnost. Mislim da poraženi uči na greškama”, rekao je Mickoski.

VMRO-DPMNE je već najavila novi prosvjed za 2. lipnja pred zgradom Vlade.

SDSM, s druge strane, smatra da bi novi izbori bili gubljenje vremena.

Iz te stranke tvrde, pozivajući se istraživanja javnog mnijenja, da su omiljeni u narodu i da bi njihova podrška na izborima bila impresivna.

DUI za izbore, ali…

Važnije im je, kažu, provedba reformi, u kojima je vlada snažno posvećena, umjesto u gubljenju vremena u kampanjama ili na izborima, u kojima će povjerenje ponovno dobiti aktualna većina, poručili su iz SDSM-a.

U stranci DUI bi bili za izbore samo ako bi oni bili u korist rješavanje spora oko imena Makedonije i procesa eurointegracija zemlje.

“Za nas je prioritet rješavanje spora oko imena s Grčkom, članstvo u NATO-u i dobivanje datuma za početak pregovora o priključenju Europskoj uniji. Sve što bi pomoglo ovom procesu bilo bi podržano, a sve što bi te procese otežalo – ne podržavamo”, kažu iz DUI-ja.

Izvor: Agencije