Vođa Al-Kaide obećao lojalnost novom vođi talibana

Al-Zawahiri smatra kako su muslimanske zemlje doživjele neuspjeh tako što su postale članicama UN-a (AFP)

Vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri u online audio-poruci obećao je lojalnost novom vođi afganistanskih talibana, što bi moglo učvrstiti njegovu vlast nakon smrti osnivača talibanskog pokreta, Mullaha Mohammeda Omara.

“Obećavamo lojalnost zapovjedniku Mullahu Mohammedu Ahtaru Mansouru, neka ga Bog štiti”, rekao je Al-Zawahiri. Vjeruje se da se on krije u pograničnom području između Afganistana i Pakistana.

Autentičnost snimka nije moguće potvrditi, no ima sve karakteristike Al-Kaidinih snimaka, piše Reuters.

Gnjev u redovima talibana

Podjele među talibanima pojavile su se nakon što je prošli mjesec objavljena informacija o smrti Mullaha Omara.

Kratka objava prema kojoj će Mansour, dugogodišnji Omarov zamjenik postati novi talibanski vođa, razljutila je mnoge visoke talibanske borce. Omarova obitelj ranije je kazala kako ne podržava taj potez.

Mansourov položaj moglo bi učvrstiti tajno glasanje pripadnika Al-Kaide koja već dvadeset godina održava tijesne veze s talibanima.

Mullah Omara, vrhovni vođa talibana koji je od 2001. godine bio u bijegu, umro je u u bolnici u Karachiu (Pakistan), a afganistanske vlasti su to objavile tek u julu.

Mullah Omar je preživio američku invaziju i kao većina viših komandanata talibana izbjegao zarobljavanje.

Bivši američki izaslanik za Afganistan i Pakistan, Richard Holbrooke je tvrdio da se Mullah Omar sakriva duž granice između te dvije zemlje.

Izvor: Agencije