Vođa Al-Kaide u Siriji: Odbijamo ʽŽenevu 2ʼ

Vođa ogranka Al-Kaide u Siriji, jedne od najmoćnijih grupa u ratom razorenoj zemlji, rekao je za Al Jazeeru da se sukobima bliži kraj.

U prvom televizijskom intervjuu ikad Abu Mohammed al-Joulani, lider Al-Nusra fronta, odbacio je razgovore sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i upozorio da bi arapske zemlje trebale biti oprezne zbog nedavnog poboljšanja odnosa između Irana i Sjedinjenih Država.

“Bitka je skoro gotova, pokrili smo blizu 70 posto, ono što je ostalo je malo. Postignut ćemo pobjedu uskoro. Molimo se Bogu da pretvori ove napore u pobjedu. Samo je pitanje dana”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu sa Al Jazeerinim novinarom Tayseerom Allounijem, koji se desio na nepoznatoj lokaciji u Siriji.

Al-Joulani je dodao da Al-Nusra, koju Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, neće prihvatiti rezultate mirovne konferencije u Ženevi koja je zakazana za januar.

Al-Joulani je tražio da njegovo lice bude sakriveno iz sigurnosnih razloga. Malo se zna o ovom vođi Al-Kaide, ali se vjeruje da se pridružio grupi nekoliko godina ranije kako bi se borio protiv američkih snaga u Iraku.

‘Sunitske države u opasnosti’

Al-Nusra, koja želi uspostaviti sirijsku državu u kojoj bi važio islamski zakon (šerijat), drži u tajnosti broj svojih boraca u Siriji, a procjene o tome su različite – pretpostavlja se da ih je između 5.000 i 20.000, te da imaju jaka uporišta u različitim dijelovima zemlje.

Al-Joulani je u intervjuu upozorio na to da bi arapske države koje vode suniti, kao što je Saudijska Arabija, trebale biti oprezne zbog nedavnog poboljšanja odnosa SAD-a i Irana.

Washington i Teheran prošli su mjesec postigli dogovor po kojem će Iran smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija koje su uništile iransku ekonomiju.  

“Ti režimi [koje vode suniti] sada ostaju bez opcija kao rezultat toga što su se supersile okrenule protiv njih. Sada dolazi bijesna plima Safavida [iranski šiiti]. Sve ove države su sada u opsanosti, jer ih je međunarodna zajednica zamijenila novim saveznikom – Iranom.”

“Ako Assadov režim ostane na vlasti, što je interes supersila i Safavida, sljedeća meta će biti Arapski poluotok, sada poznat kao Saudijska Arabija”, dodao je.

SAD i Saudijska Arabija saveznici su otkako je proglašeno kraljevstvo 1932, čime je Rijad dobio moćnu vojnu zaštitu, a Washington osigurao zalihe nafte.

“Većina nafte se nalazi na istoku Saudijske Arabije. Ta područja će biti meta – oduzeta i data novom savezniku Iranu”, rekao je Al-Joulani.

Stroge sigurnosne mjere

Al-Nusra je pretrpjela poraz posljednjih mjeseci, kada su stotine njenih stranih boraca prebjegle sa oružjem kako bi se priključile drugoj grupi povezanoj sa Al-Kaidom, poznatoj kao Islamska država Iraka i Levanta.

Međutim, sa drugim moćnim pobunjeničkim brigadama Al-Nusra ostaje snažna i ne priznaje sirijsku opoziciju u egzilu.

“Nećemo priznatni nikakve rezultate sa Ženeva 2 konferencije, niti će to uraditi djeca i žene Sirije. Oni koji učestvuju u konferenciji ne predstavljaju ljude koji se žrtvuju i prolijevaju krv. Osim toga, ko im je dao ovlasti da predstavljaju ljude?”

“Ne smijemo dozvoliti da igra Ženeva 2 prevari naciju, da nas vrati unazad 50 ili 100 godina”, rekao je.

Novinar Al Jazeere prvi je koji se sastao sa Al-Joulanijem. Prema njegovim riječima, prošao je stroge sigurnose mjere i u potpunosti su ga pretražili prije intervjua.

“Sigurnosne mjere su bile puno strožije od onih koje su provodili čuvari Bin Ladena”, rekao je Allouni, misleći na njegov intervju sa Osamom bin Ladenom, bivšim vođom Al-Kaide 2001. godine.

Izvor: Al Jazeera