Voda u Lici raste 10 centimetara na sat

U Lici i na karlovačkom području u Hrvatskoj i dalje prijeti izlijevanje rijeka, nabujalih zbog topljenja snijega i obilnih kiša.

U Karlovcu su na snazi vanredne mjere zaštite od poplava, s obzirom na rast vodostaja Kupe. U Lici je najteže u mjestu Kosinje.

U ponedjeljak navečer oglašavale su se i sirene za uzbunu u Donjem Kosinju. Voda na tom području raste deset centimetara na sat, javio je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Kako je kazao Pavković, Kosinje je okruženo vodom. Sve što se otopi u gornjoj Lici slijeva se u Kosinje. Dežurne službe čamcima održavaju kontakt sa mještanima. U redovnom su obilasku, pomažu i donose što treba. No, nije uvijek jednostavno.

Transport čamcima

Do ulaza u selo dolazi se čamcima, jer selo okružuje voda, koja se ponegdje pretvorila u led.

U slučaju potrebe, mještani su spremni na brzu evakuaciju. No, porodicu Pintar brine šta će uraditi sa stokom.

Nikola Pintar pipremio je ovce za evakuaciju. Kaže da će jedna grupa ovaca odmah biti evakuirana, a da je za drugu pripremio štalu.

„Ovce će nam morat’ cijelu noć bit’ na oku“, kaže Nikola Pintar.

U nadležnim službama rade sve kako bi ljudima olakšali situaciju. Angažirali su sve što su imali na raspolaganju.

„Veći dio timova je spreman, jedan dio je na terenu. Mislim da je situacija pod kontrolom, da su sve snage, Krizni stožer, spremne i da neće biti problema“, kaže Vlado Brkljačić iz Crvenog križa Gospić.

Čamci su najbitniji, a nabavljeni su dodatni kako bi se sa selom održavala stalna komunikacija.

„ Ako baš bude potrebno, onda možemo voziti i preko noći. Ne bi bio nikakav problem ako je neki hitan slučaj, mi smo uvijek tu“, kaže voditelj brodice Slavko Ćurković.

Kako je kazao Pavković, ako voda nastavi nadirati, u općini Perušić sve je spremno za odbranu i spašavanje.

Kako je ranije prenijela Hina, nešto je povoljnije stanje u podvelebitskim naseljima oko Gospića, gdje se voda pomalo povlači.

Iako se očekivalo da će vodostaj Kupe do jutra narasti na blizu 600 centimetara, vodostaj rijeke premašio je ta očekivanja već oko ponoći i jutros u 9 sati iznosio je 771.

Vanredne mjere u Karlovcu

Vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su u Karlovcu, gdje nivo Kupe iznosi do 830 centimetara.

Rijeka Korana u Logorištu i na Mekušju izlila se još u ponedjeljak navečer, a zbog izlijevanja rijeke Dobre na području Oštarija je zatvoren drumski saobraćaj.

“Sve rijeke su na karlovačkom području pri kraju ostvarivanja svog maksimalnog vodostaja. Vodostaj rijeke Kupe je u sedam sati iznosio 766 centimetara. U toku dana očekujemo porast od nekih petnaestak centimetara i u kasnopopodnevnim satima očekuje se smirivanje situacije”, kazala je Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda.

Opasnost od poplava prijeti Gospiću i Sisku. Dotok vode u akumulaciji Kruščici premašio je 500 kubnih metara u sekundi, a sve nadležne službe na području Gospića su u stanju pripravnosti.

Izvori: Al Jazeera i agencije