Vođa Zlatne zore pušten iz zatvora

Mihaloliakos će tražiti ukidanje kućnog pritvora (Reuters)

Osnivač i vođa Zlatne zore Nikos Mihaloliakos, optužen u okviru istrage o toj stranci neonacističkog usmjerenja, izašao je u petak iz zatvora i smješten je u kućni pritvor, nakon isteka zakonskog roka od 18 mjeseci pritvora.

Mihaloliakos (57) koji je optužen za “vođenje i članstvo u zločinačkoj organizaciji” i “nezakonito nošenje oružja”, ne smije napustiti zemlju.

Uprkos kućnom pritvoru, može izlaziti uz pratnju kako bi prisustvovao sjednicama Parlamenta, prenosi Hina.

“Mihaloliakos je protivzakonito držan u privoru i neće se onamo vratiti (…) Njegova će se nedužnost dokazati na sudu”, rekao je njegov advokat Nikos Antoniadis za medije nakon što je njegov klijent izašao iz zatvora visoke sigurnosti Korydallos u zapadnom predgrađu Atine.

Traži ukidanje kućnog pritvora

Antoniadis je istakao da će uskoro zatražiti ukidanje kućnog pritvora koji mu je određen zbog optužbe za “nezakonito nošenje oružja”, koja je, po njegovom mišljenju, neutemeljena.

Osim Mihaloliakosa, na uslovnu slobodu je pušten i Janis Lagos, zastupnik iste stranke, optužen u istrazi o ubistvu ljevičarskog aktiviste Pavlosa Fisasa 18. septembra 2013.

Zabranjen mu je izlazak iz zemlje i učestvovanje na javnim skupovima, saznaje se od pravosudnog izvora.

Nikos Mihaloliakos i Janis Lagos uhapšeni su i smješteni u pritvor nekoliko dana nakon ubistva Fisasa, kojeg je jedan član stranke izbo nožem blizu Atine.

Ubistvo Pavlosa Fisasa označilo je početak velike istrage protiv te političke stranke ksenofobne i antisemitske orijentacije.

Izvor: Agencije