Vodeći europski startup inkubator u Zagrebu

Razvoj interneta i dolazak pametnih telefona otvorili su novo globalno tržište u koje se uspješno uključuju i mlade tvrtke (AP)

Piše: Robert Gabelić

Seedcamp Zagreb je zainteresirao 70 startup tvrtki iz cijelog svijeta od kojih je 19 najkvalitetnijih dobilo priliku  predstaviti svoje projekte pred 80 mentora.

Stručnjaci iz područja  poduzetništva i tehnologije, predstavnici Googlea, Facebooka, Eden Venturesa i drugi na ovaj događaj došli su u potrazi za darovitim timovima  u čijim proizvodima vide potencijal.

Seedcamp je investicijski fond i startup inkubator nastao s ciljem razvoja internetske poduzetničke zajednice u Europi posebno među mladim tvrtkama.

Za razliku od sličnih fondova specijaliziran je za povezivanje tvrtki koje se bave razvojem internetskih rješenja, web i mobilnih aplikacija.

“Istočna Europa je za nas vrlo važno područje s kojeg dolazi sve više interesantnih startup timova. Seedcamp je već ranije uložio u osječki Farmeron i zagrebački GIS Cloud”, rekao je Carlos Eduardo Espinal, jedan od voditelja Seedcampa na otvaranju zagrebačkog događaja.

Među odabranim projektima iz Rusije, Velike Britanije, Portugala čak sedam ih je bilo iz regije; pet iz Hrvatske i dva iz Srbije.

Predstavljeni projekti

Darian i Vedran Sikirica ovdje su predstavili web aplikaciju mash.me, koja pomoću Microsoftovog Kinecta svima koji to žele omogućuje izradu 3D video sadržaja bez potrebe za poznavanjem softvera za računalnu animaciju.

Zagrebačka tvrtka Videodrome demonstrirala je NimboEdit, cloud editor za dizajniranje predmeta koji se najčešće prodaju u online darovnim trgovinama. Osječki tim Anctu predstavio je tražilicu društvenih profila.

Predstavljena je i jedna iPhone aplikacija napravljena u Hrvatskoj, shoeaddicts.me, koja želi olakšati umrežavanju ljubitelja cipela s industrijom obuće. Srpski predstavnici demonstrirali su mogućnosti Tickere; sustava za promociju događaja i prodaju karata, te turistički audio vodič “Belgrade Genie”.

Nakon odslušanih prezentacija i konzultiranja u sljedećim danim predstavnici Seedcampa odabrat će najbolji startup tim koji će osvojiti  početno (tzv. seed) financijsko ulaganje od 40.000 eura u zamjenu za manjinski udio u tvrtki. Uz eventualno ulaganje sudionicima ovakvog događanja jednako je interesantna povratna informacija o proizvodu i stjecanje kontakata koji im olakšavaju poduzetničke korake.

“Ovdje sam prije svega radi umrežavanja s mentorima i investitorima koji imaju iskustva iz područja u kojem želim razvijati posao. Očekujem razmjenu ideja i s ostalim poduzetnicima”, objašnjava Stefan Lovrić iz Videodromea razlog svog dolaska na Seedcamp.

Put do većih investicija

Slični događaji organiziraju se desetak puta godišnje u različitim gradovima svijeta s ciljem odabiranja najboljih. Pobjednički timovi dobivaju podršku mentora, investitora, marketinških i poslovnih stručnjaka, pravnika. Epilog svega je stvaranje uspješnih projekata koji će biti zanimljiv korisnicima i zarađivati.

Osječki Farmeron, tvrtka koja je razvila informatički sustav za upravljanje farmom, nedavno je prihvatila novu rundu investicija američkih fondova rizičnog kapitala NextView Ventures i SoftTech od 1,4 milijuna dolara.

“Seedcamp nam je otvorio put do novih tržišta i investitora. Danas sam ovdje da svojim iskustvom kao mentor pomognem novim startup tvrtkama i na neki način vratim dug zajednici”, kazao je Matija Kopić, osnivač Farmerona.

U posljednjih par godina regionalna startup scena je sve življa. Razvoj interneta, dolazak pametnih telefona, otvorili su novo globalno tržište u koje se uspješno uključuju i mlade tvrtke. Nakon slovenske Zemante, bosanke Albije, hrvatskih ShoutEm-a, Salespoda, Gis Clouda svoj put do seed investicija traže i mnogi drugi.

“Jedan od glavnih razloga za jačanje regionalne startup scene su pozitivni primjeri kojih je sve više. Mladi poduzetnici vide da je s dobrim proizvodom moguć uspjeh na svjetskom tržištu”, objašnjava Ivo Špigel, koji je bio jedan od suorganizatora Seedcampa Zagreb.

Poticaj lokalnoj startup zajednici nedavno je pružio i Ivo Josipović. Hrvatski predsjednik prošlog je tjedna  putem Facebooka osobno pozvao slavnog poslovnog anđela Davea McClurea u Zagreb.

Izvor: Al Jazeera