Vodeći listovi traže pomilovanje za Snowdena

Snowden živi u Rusiji s privremenim azilom i mogao bi dobiti najmanje 30 godina zatvora, ali izglednija mu je doživotna kazna (Getty Images)

Američka Vlada trebala bi dati bivšem zaposleniku Agencije za nacionalnu sigurnost Edwardu Snowdenu neku vrstu pomilovanja ili ostvariti nagodbu s obzirom na vrijednost njegovih otkrića o programu špijuniranja NSA-e, piše u četvrtak uredništvo New York Timesa.

U svojem glavnom uvodniku list kaže da Amerikanci sada bolje razumiju do kojih su razmjera praćeni njihovi telefonski pozivi i elektronska pošta, te kako su skupljane informacije.

Otkriveni dokumenti zbog kojih je Snowden morati otići iz SAD-a upozorili su američku javnost, a i javnost u mnogim zemljama koje su američki saveznici, na razmjere špijuniranja NSA.

“S obzirom na ogromnu važnost informacija koje je otkrio i na kršenja prava kojima je bio izložen, Snowden zaslužuje bolje od života u stalnom egzilu, strahu i bijegu. On je možda počinio prekršaje da bi to otkrio, ali je svojoj zemlji učinio veliku uslugu. Vrijeme je da Sjedinjene Države ponude Snowdenu nagodbu ili neki oblik amnestije, što bi mu omogućilo da se vrati kući, te da se, u najmanju ruku, suoči sa znatno blažom kaznom, u svjetlu njegove uloge zviždača”, piše uredništvo New York Timesa.

The Guardian, britanski list koji je, zajedno s The Washington Postom, dobio Snowdenove dokumente, također je pozvao predsjednika SAD-a Baracka Obamu da amnestira Snowdena, u svom uvodniku objavljenom dan ranije.

Oni su pozvali Washington da “dozvoli Snowdenu dostojanstven povratak u SAD”, te ocijenili Snowdenovo otkrivanje podataka o elektronskom prisluškivanju u zemlji i inozemstvu kao akt “moralne hrabrosti”.

Američke vlasti bez reakcije

“Snowden je dao tajne informacije novinarima, iako je znao da će se suočiti s posljedicama. To je bio čin hrabrosti”, dodaje uredništvo NYT-a.

U studenom je Bijela kuća odbila zahtjev za amnestijom za Snowdena i pozvala ga da se vrati u SAD, kako bi se pojavio pred sudom.

Snowden, koji živi u Rusiji s privremenim azilom, mogao bi dobiti najmanje 30 godina zatvora, ali izglednija mu je doživotna kazna, piše Times.

“Kada netko otkrije da su Vladini dužnosnici redovito i namjerno kršili zakon, toj osobi ne bi ista ta Vlada trebala odlučivati o životu u zatvoru”, dodaje list.

Vijeće za nacionalnu sigurnost i Forum Bijele kuće za nacionalnu sigurnosti i vanjske poslove odbili su komentirati pisanje dva lista.

Predsjednik Obama je ranije izjavio kako pozdravlja debatu o ulozi NSA-e, ali je odbacio diskusiju o mogućnosti amnestije ili predsjedničkog oprosta za Snowdena.

Izvor: Agencije