Vodena bujica prijeti BiH i Srbiji

Nakon Hrvatske i BiH, nevrijeme se u večernjim satima proširilo i na Srbiju (Dimitrije Nikoli? / Tanjug)

Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom i obilnom kišom pogodilo je tijekom popodneva i večeri veći dio Bosne i Hercegovine te dijelove Hrvatske i Srbije, prouzročivši zastoje u prometu i probleme u opskrbi električnom energijom.

Za nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, odnosno područje Foče, Prijedora i Višegrada, Meteoalarm je i za srijedu izdao narančasto upozorenje, što znači da se očekuju lokalno jači i učestaliji grmljavinski procesi.


Ljiljana Smiljanić o poplavama u okolini Banje Luke

Gradove Loznicu i Valjevo na zapadu Srbije u večernjim satima pogodilo je olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakom grmljavinom, a vodene bujice poplavile su mnoge ulice i zgrade.

Kroz središte Loznice teče bujica jer se izlila rijeka Štira, bez struje su mnogi objekti u središtu grada, a voda je ušla u prostorije Medicine rada u Domu zdravlja, odakle je evakuirano osoblje.

Središte Loznice je pod vodom, prenose mediji u Srbiji, a u večernjim satima je zbog vodene bujice obustavljen promet gradskim ulicama.

Zbog obilnih padalina bujice su poplavile i dio ceste do Banje Koviljače, pa se koriste alternativni pravci.

I u Valjevu je tokom večeri pala obilna kiša, a dio grada je ostao bez struje.

Vatrogasno-spasilačke ekipe dobile su dosta poziva za ispumpavanje vode iz stambenih i poslovnih prostorija koje su poplavljene.

Udari groma oštetili su i pojedine dalekovode koji struju vode prema obližnjim selima.

Željezno Polje opet ugroženo

Stručnjak za održivi razvoj i ekološki aktivist Tim Clancy, koji se s udrugom Terra Dinarica našao u Željeznom Polju, posvjedočio je za portal Radio Sarajeva o tome kako su nove obilne padaline prouzročile i nevolje stanovništvu tog kraja, teško pogođenom katastrofalnim majskim poplavama.

“Nakon samo 20-30 minuta u Željeznom Polju svjedočili smo drastičnom porastu razine i brzine vode koja se slijeva niz planine. Nekoliko područja je poplavljeno, a stanovništvo napušta ovaj kraj”, potvrdio je Clancy.

Aktivisti udruge sudjelovali su u evakuaciji jedne obitelji koja je premještena na sigurno.

Clancy navodi i kako je Gorska služba spašavanja iz Zavidovića u pripravnosti i spremna da odgovori na nove probleme uzrokovane obilnim padalinama.

Evakuacija na tuzlanskom području

Nevrijeme je na području Tuzlanskog kantona prouzročilo poplave zbog čega su iz nekoliko stambenih objekata evakuirani stanovnici, a najdramatičnije je na području lukavačke i srebreničke općine.

Portal Klix prenosi kako je, osim u Lukavcu, situacija složena i u obližnjim mjestima Orahovica, Turija i Prokosovići, gdje vatrogasci ispumpavaju vodu, a ekipe Civilne zaštite i komunalne službe bore se kako bi zaštitili ljude i materijalna dobra.

Na području Srebrenika vatrogasci evakuiraju ljude, a iz Civilne zaštite Tuzlanskog kantona upozoravaju na još gore stanje nego u prošlim poplavama ukoliko kiša nastavi padati.

Dramatično je i na području općina Banovići i Gračanica, gdje su se izlili lokalni potoci, pa su brojna kućanstva ostala odsječena.

Semberija bez struje

Olujno nevrijeme praćeno kišom koje je predvečer zahvatilo Semberiju pruzročilo je nestanak električne energije za najmanje 5.000 potrošača, potvrdili su iz bijeljinske “Elektrodistribucije” agenciji Srna.

 “Do kvara je došlo na dva dalekovoda – Novo Selo i Ciglana, čijoj popravci će se pristupiti čim se vrijeme stabilizuje”, rekao je dežurni radnik u Elektrodistribuciji.

Ostali građani Semberije koji imaju struju na trenutke ostaju bez dometa internetske mreže, telefonije i kablovske televizije.

Iz bijeljinske gradske uprave ranije je upozoreno na mogućnost novih poplava u mjestima koja gravitiraju rijekama i brdskim riječicama, stanovništvo je upozoreno da skloni i zaštiti materijalna dobra, a naređena je i pripravnost svih komunalnih i službi civilne zaštite.

Poplavljeni objekti i u Sarajevu

Kritično je zbog nevremena tokom dana bilo na području Zenice, Žepča, Banovića, Ilidže i Maglaja, federalna Uprava Civilne zaštite javlja o nekoliko evakuacija iz objekata u koje je ušla voda.

Evakuacije su obavljane na zeničkom području, a u Banovićima je voda nosila lokalne mostove.

U Željeznom Polju je uništena privremena prometnica.

Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo evakuirale su radnike iz jednog tržnog centra u Rajlovcu, a u ilidžanskim naseljima ispumpavali su vodu iz objekata.

Obilne padaline i pljuskovi praćeni grmljavinom doveli su do naglog povećanja razina rijekâ Jablanice i Megare na području Jablanice, te plavljenja kuća, prometnica i poljoprivrednog zemljišta.

Poplavljeno banjalučko područje

Područje Banje Luke zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom, koja je prouzročila izlijevanje vode na prometnice i u stambene objekte, a bujične vode poplavile su i Srbac.

Najteže stanje je u banjalučkom naselju Nova Varoš, gdje je voda poplavila desetak stambenih i poslovnih objekata, potvrđeno je u banjalučkoj gradskoj upravi.

Voda se izlila iz kanala i manjih riječica u dvorišta i na ceste, pa je na banjalučkom području i promet bio obustavljen.

Na terenu su vatrogasne i komunalne ekipe, koje pomažu građanima u ispumpavanju vode i čišćenju.

Poplavljena Kostajnica

Nova bujična poplava pogodila je i središte Kostajnice, gdje su riječice Tavija i Bubnjarica iza sebe ostavile pravu pustoš.

Prolom oblaka i ogromna količina vode za manje od pola sata napunile su korito tih riječica, a u idućih nekoliko minuta izlile su se i napunile sve gradske ulice vodom dubine od gotovo jedan metar.

„Ekipe dobrovoljnog vatrogasnog društva, komunalnog preduzeća i Civilne zaštite te pripadnici Policijske stanice Kostajnica alarmirani su na vrijeme, ali ovakvu bujicu je bilo nemoguće zaustaviti“, potvrdio je načelnik Kostajnice Drago Bundalo.

Za sada nema informacija o tome u koliki je broj stambenih, pomoćnih i gospodarskih objekata voda prodrla.

lujna kiša praćena  gradom zahvatila je danas popodne šire područje Zenice i donijela nove probleme u saobraćaju na gradskom i prigradskom području.

Snažni pljuskovi u Zenici

Na gradskom području Zenice više od sat vremena je padala snažna kiša, javlja Fena, pa velike količine vode nisu mogle biti prihvaćene u oborinsku kanalizaciju zbog čega se voda jedno vrijeme zadržavala na ulicama, ometajući promet.

Nakon olujnog nevremena, situacija se stabilizirala, ali i dalje pada jaka kiša.

Neki od objekata su zbog velike količine vode bili i poplavljeni, jer su velike količine vode začepile sustav odvodnje, ali su građani brzo reagirali i sanirali štete.

Na području Bistričaka, jaka kiša pokrenula je novo veliko klizište, koje je prekinulo lokalnu komunikaciju Nemila-Šerići.

Velika količina vode, zemlje i kamenja obrušila se na asfaltnu cestu i potpuno je zatrpala glavnu prometnicu za sela Šerići, Kolići, Vukorići, Bistrica, Smajići, Žičara i Bistričak.

Prekinut promet prema Žepču

Zbog većeg odrona zemlje na kolovoz, potpuno je obustavljen promet na dionici magistralnog puta M-17 Žepče – Zenica, u mjestu Papratnica.

Kiša na području Zeničko-dobojskog kantona i dalje pada, a meteorolozi do kraja dana i u noći najavljuju izraženije grmljavinske pljuskove, praćene obilnim padalinama, udarima vjetra, ponegdje i tučom.

U Mostaru, obilne kiše u popodnevnim satima poplavile su gradske ulice.

U toku sat vremena intenzivnih padalina voda je preplavila ulice tako da se promet odvijao otežano.

Zbog koncentracije slivnih voda na ulicama i loše gradske infrastrukture otpadnih voda poplavljeni su brojni poslovni prostori, pa je morala intervenirati i profesionalna vatrogasna postrojba.

Građani Mostara bili su pola sate bez električne energije, jer je zbog nevremena bila prekinuta opskrba.

I višegradsku kotlinu je pogodilo nevrijeme praćeno obilnom kišom koja je poplavila ulice i oštetila seoske puteve.

Kiša je neprestano padala sat vremena, a ulicama su tekle rijeke zbog čega nekima od njih nije bilo moguće prometovati automobilima.

Nevrijeme i u Hrvatskoj

Prethodno je i Karlovac zahvatilo jako nevrijeme praćeno neuobičajeno intenzivnom grmljavinom i dugotrajnim pljuskom, a interventne službe uklanjaju posljedice nevremena.

Prema Crometeo izvještaju, na službenoj mjernoj postaji u Karlovcu u samo 70 minuta olujnog nevremena palo je 88 litara kiše po četvornom metru što je izazvalo velike poplave u gradu Karlovcu i prigradskim područjima.

Nevrijeme je tijekom jutra zabilježeno i na širem sisačkom području i dijelu zapadne Slavonije, pri čemu je u Požegi palo 32 litre kiše po kvadratnom metru, a u Topolovcu 31 litra.

Obustavljen željeznički promet

Grmljavinski pljuskovi su zahvatili i dio sjeverozapadne Istre, a tijekom dana nevrijeme se proširilo i na Posavinu.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i područje Slatine, gdje je u samo sat vremena palo 70 litara kiše po četvornom metru, pa se uslijed velikih količina u dužini od 50 metara odronio nasip željezničke pruge Varaždin-Dalj kod sela Kozice.

Sav željeznički promet je prekinut, a putnici se prevoze autobusima. Zbog velike količine vode na cesti na dva je mjesta bio prekinut promet državnom cestom kod Slatine.

Na području Orahovice izlila se rijeka Vučica i poplavila dvorišta, podrume i lokalne prometnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije