‘Vodena mafija’ prodaje vodu iz kanalizacije

Oružane skupine godinama kontroliraju dijelove vodovoda u gradu Karachiju, na jugu Pakistana. Takozvana vodena mafija do sada je zaradila milijune dolara prodajom ukradene vode na crnom tržištu.

U predgrađu Karachija, skriveno od pogleda, nalazi se ilegalno vodocrpilište. Vlasnici su se priključili na podzemni vodovod u vlasništvu države. Po cijeli dan ukradenu vodu toče u cisterne i prodaju diljem grada.

“Prodajemo im vodu u kanisterima ili cisternama, a oni je zatim preprodaju građanima”, kaže prodavač vode Ghalam Rasood.

Racija na 200 priključaka

“Vodena mafija” razvila je posao u predgrađima Karachija. Naoružane bande kontroliraju ovu četvrt. Na pitanje što je, zapravo, ovdje, jedan muškarac odgovara: “Voda iz kanalizacije. Ovo je bunar.”

“Ovo je jedno od ilegalnih vodocrpilišta. A ono što je toliko šokantno jest to što voda dolazi iz kanalizacije. Prolazi kroz sustav cijevi, koji pokreću dva motora, a zatim se prodaje stanovnicima Karačija kao voda za piće”, izvještava reporterka Al Jazeere Nicole Johnston.

Grad ima dovoljno vode da ispuni tek polovicu potreba. A uprava vodovoda procjenjuje da od toga 30 posto propadne ili bude ukradeno.

Krađa vode izuzetno je unosan biznis – 30 do 40 cisterni članovima bandi dnevno donese najmanje 16.000 dolara. Vlasti se pokušavaju boriti protiv njih. Nedavno su izvršene racije na više od 200 ilegalnih priključaka.

“Ovaj nezakonito zarađeni novac koristi se za financiranje terorističkih i drugih nezakonitih aktivnosti u Karachiju. Uglavnom se razvio na periferiji grada, u područjima koja su puna terorista i bandi”, kaže Hashim Raza Zaidi iz uprave vodovoda Karachija.

Sve više novca za podzemlje

Više od 70 posto ukradene vode prodaje se industrijalcima. Prije pet godina tvornica za proizvodnju i bojanje tkanina zatvorena je zbog nestašice vode. Vlasnik sada kupuje vodu na crnom tržištu, jer drugačije ne može.

“U biti, ne ostavljaju nam nikakav izbor. Najveći problem je to što je nekoliko visokopozicioniranih osoba umiješano u posao. Mafija ne bi mogla voditi tako veliku operaciju sama”, smatra Kamran Waheed Siddiqui, vlasnik tvornice.

Unatoč naporima vlasti, biznis i dalje cvjeta. Cijena vode udvostručila se u posljednje vrijeme. A vođe podzemlja zarađuju sve više novca.

Izvor: Al Jazeera