Vodeni val prošao Zagreb

Vodeni val koji je prošao Zagreb između 18 i 19 sati dosegnuo je maksimum od 433 centimetra i sada je u opadanju, izjavio je u srijedu navečer Dražen Budišić iz Centra za obranu od poplava, dodavši da je sada u porastu vodostaj na području Rugvice.

Izlila se Drava

U području pogođenom poplavama kod mjesta Otok Virje došlo je do propuštanja nasipa i izlijevanja veće količine vode iz korita rijeke Drave, pa policija moli građane na tom području da postupaju po uputama policijskih službenika i drugih nadležnih služba, a posebno u mogućoj potrebi evakuacije ili gradnje zaštitnih nasipa, saopćeno je iz Policijske uprave varaždinske.

Policija podsjeća da je od ponedjeljka u 19:55 sati zatvoren granični prelaz (GP) Dubrava Križovljanska, a od utorka ujutro u 4:30 sati i GP Otok Virje, zbog mogućeg prelijeva rijeke Drave.

Od 4:23 sati zatvorena je županijska cesta 2.028, dionica Brezje-Otok Virje i od 8:35 sati lokalna cesta i GP Otok Virje-Virje Križovljansko.

On je za Hinu kazao da se vrhunac vodnog vala na području Rugvice očekuje u srijedu ujutro oko devet sati.

“Očekuje se vrhunac vodnog vala od 923 centimetra i ako voda dođe do te razine, bit će proglašeno izvanredno stanje”, napomenuo je.

Vrhunac vodnog vala na području Prevlake očekuje se u srijedu oko 14 sati, a oko 17 sati na području Ivanić Grada.

“Prognoze govore da će se na području sva tri vodomjera morati proglasiti izvanredno stanje, a vodostaji će biti ili u rangu vodostaja 2010. godine ili niži”, rekao je Budišić.

Vodostaj Drave će do vikenda porasti za 150-200 centimetara u odnosu na iznose u utorak, a u kulminaciji će na većini mjerodavnih vodomjera za različite iznose premašiti nivoe mjerodavne za uvođenje pripremnog stanja odbrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Vodostaj Dunava će do vikenda porasti za 100-120 centimetara. Za sada se ne očekuje uvođenje pripremnog stanja odbrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Kuće pod vodom

Tokom noći Dravom se kroz Varaždinsku županiju spustio vodeni val iz Slovenije i Austrije pri čemu se Drava izlila iz korita na području naselja Lovrečan Otok u općini Cestica, pa je u noći sa ponedjeljaka na utorak provedena evakuacija stanovništva, a vlasti su proglasile vanredno stanje odbrane od poplava na rijeci Dravi.

Evakuirane su četiri osobe iz naselja Lovrečan otok, dok je njih 17 odbilo evakuaciju, saopćeno je iz Varažadinske županije.

Došlo je i do prelijevanja nasipa kod naselja Virje, gdje je trenutno blizu 30 kuća pod vodom, te je alarmirano stanovništvo.

Slovenija: Oštećeno 2.200 objekata

U poplavama u Sloveniji oštećeno je oko 2.200 objekata, a materijalna šteta samo u sjeveroistočnom dijelu zemlje iznosi oko 10 miliona eura.

Kako javljaju slovenski mediji, velika šteta je pričinjena i u drugim krajevima zemlje zbog odrona i oštećenja puteva, mostova i druge infrastrukture.

Krajeve zahvaćene poplavama posjetio je u utorak ministar saobraćaja i okoline Zvonko Černač, koji je izjavio da su bujice oštetile nekoliko hiljada stambenih i poslovnih objekata i da će se pomoć za sanaciju infrastrukture obezbijediti iz zaliha i preraspodjelom postojećih ulaganja.

Poplave u sjeveroistočnom dijelu zemlje većinom je izazvao porast vodostaja Drave, a Ministarstvo vanjskih poslova negiralo je navode o tome da su za štetu u zemlji krive loše komunikacije s Austrijom, kroz koju ova reka protiče prije ulaska u Sloveniju.

Poplave se, kako se tvrdi, nisu mogle izbjeći, jer su izazvane obilnim padavinama i viškom vode u akumulacijama.

Zbog velikih šteta planira se proglašenje elementarne nepogode za područje općine Cestica.

Stanje u Sloveniji

Na području Velike Gorice vrhunac vodenog vala očekuje se između 16 i 17 sati, a vatrogasci su podigli zečji nasip, saopćeno je iz Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.

Napunjeno je 15.000 vreća s pijeskom i raspoređeno duž nasipa.

Protok vode u rijekama u Sloveniji, nakon bujica i mjestimičnih poplava u ponedjeljak, uglavnom je u padu, a stanje se smiruje, objavljeno je u utorak.

“Crveni alarm” koji označava najviši stepen opasnosti od poplava na snazi je još u dijelu toka rijeke Drave, koja je u ponedjeljak imala najveći protok u zadnjih 47 godina.

Vodostaj je od ponedjeljka navečer ipak u padu, pa je protok Drave kod Dravograda u utorak u dva sata ujutro iznosio 1.250 kubnih metara po sekundi.

Crveni alarm još je na snazi i u donjem toku rijeke Save prema granici s Hrvatskom.

Zatvorene ceste

U utorak u sedam sati izmjeren je vodostaj Mure od 384 centimetara. Zbog izlijevanja rijeke zatvoren je malogranični cestovni prijelaz Sveti Martin-Hotiza.

Vanredne mjere odbrane od poplave za taj dio Međimurske županije proglašavaju se kada Mura dostigne vodostaj od 410 centimetara.

Zbog izlijevanja rijeke Drave na državnu cestu Čakovec-Trnovec do daljnjeg je zatvoren granični prijelaz Trnovec.

Na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije zaključeno je da se proglase vanredne mjere odbrane od poplave.

Obilna kiša prouzrokovala je zamućenje riječkih izvorišta vode, zbog čega Vodovod u ovom gradu pojačano dezinficira vodu prije njene isporuke korisnicima, a isporučena voda mikrobiološki je ispravna.

Izvor: Al Jazeera i agencije