Vodenim topovima na demonstrante u Briselu

https://twitter.com/CamillePagella/status/735080464147488768

Najmanje jedan policajac i nekoliko demonstranata povrijeđeno je u centru Brisela kada je belgijska policija upotrijebila vodene topove nakon velikog protestnog skupa protiv Vladinih mjera štednje.

Na kraju mirnog skupa, kojem je prisustvovalo blizu 50.000 ljudi, nekoliko desetaka demonstranata počelo je bacati kamenje na policiju, što je dovelo do sukoba i među učesnicima protesta.

Demonstracije su organizirane protiv socijalne i ekonomske politike Vlade desnog centra, za koju sindikati tvrde da “podriva temelje belgijske države blagostanja”, navodi Tanjug.

Protiv utaje poreza

Kako prenosi AP, to je bilo ponavljanje prethodnih protesta protiv politike štednje, kada je nasilje nekoliko desetina demonstranata bacilo u sjenu protestni marš desetina hiljada učesnika.

Pod sloganom “Čaša se prelila”, protestu su se pridružili vodeći sindikati, ujedinjeni u svom protivljenju mjerama kojim bi se povećala fleksibilnost radnika na poslu, produžio radni staž do penzije i smanjile plate za rad pod težim uvjetima.

Sindikati kažu da je politika slobodnog tržišta liberalnog premijera Charlesa Michela protekle dvije godine koštala prosječnu belgijsku porodicu 100 eura mjesečno, a da je obećano povećanje broja radnih mjesta postalo nedostižno.

Sindikati traže da se Vlada, umjesto toga, pozabavi onima koji izbjegavaju plaćanje poreza.

Izvor: Agencije