Vođi štrajka liječnika 30 dana pritvora

Tužiteljstvo je odlučilo da predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata zadrži u istražnom zatvoru (Al Jazeera)

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, osumnjičen da je lažni ratni invalid, zadržan je u jednomjesečnom istražnom zatvoru, zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke, doznaje se od njegovog odvjetnika Milenka Umičevića.

Pritvor za Babića tužiteljstvo je zatražilo, a zagrebački Županijski sud prihvatio nakon što je ranije iznio obranu pred tužiteljstvom i odbacio optužbe za prevaru i krivotvorenje povezanu s ratnim profiterstvom.

Njegov odvjetnik pojasnio je da je Babiću zatvor zbog opasnosti od bijega određen jer uz hrvatsko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, prenosi Hina.

Što se tiče mogućeg utjecaja na svjedoke, Umičević smatra da je i ta opasnost neutemeljena, a najavio je da će čim dobije pisano rješenje podnijeti žalbu, o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Krivotvorenje i prevara

“Babić je intelektualac, a svaki čovjek prosječne inteligencije bi, da je bilo što napravio, već razgovarao s potencijalnim svjedocima. U najmanju ruku u posljednjih deset dana, kada se ponovno počela problematizirati njegova invalidnost”, kazao je Umičević.

Na pitanje kako se njegov branjenik osjeća, Umičević je rekao da je konsterniran i da ima svoje pojašnjenje zašto mu se to u ovom trenutku dešava.

“No, svom branjeniku prepuštam da to jednom sam objasni novinarima”, zaključio je odvjetnik.

Šef sindikata uhapšen je zbog sumnje da je na temelju lažne medicinske dokumentacije dobio status ratnog vojnog invalida.

Nelužbeno se doznaje da ga se tereti za nezakonitosti “teške” oko 700.000 kuna (oko 100.000 eura), u što je ubrojeno i navodno umanjenje poreza te dividende na povlaštene dionice koje je kupio kao vojni invalid.

Njegov odvjetnik potvrdio je tek da ga se tereti za krivotvorenje i prevaru povezanu sa Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Ozljeda u ratu

Kazao je da o detaljima kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret ne može govoriti, kao ni o mogućoj političkoj pozadini ovog slučaja.

“Ja sam pravnik, a ne političar, i kao odvjetnik se ne želim upuštati u te špekulacije. Naravno da kao građanin imam svoje mišljenje, a to bih zadržao za sebe”, rekao je Umičević.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, po struci oftalmolog, nedavno je ustvrdio da Babić ima urođenu slabost oka te ga prozvao za lažiranje dokumentacije o 40-postotnom invaliditetu stečenom zbog navodne ozljede oka tokom Domovinskog rata.

U dokumentaciji na temelju koje je Babić 1996. godine dobio status 40-postotnog ratnog vojnog invalida navedeno je kako je 1992. godine, za vrijeme rata, pao i ozlijedio oko.

Gabrić, koji je u tu dokumentaciju imao uvid, kaže da je Babić tada samo pao i ogrebao lijevu stranu lica.

Izvor: Agencije