Vojna parada u Bagdadu povodom pobjede nad ISIL-om

ISIL je osvojio trećinu Iraka 2014. u brzoj ofanzivi (EPA)

U bagdadskoj Zelenoj zoni u nedjelju se održava vojna parada kojom se proslavlja, kako navode irački zvaničnici, konačna pobjeda nad Islamskom državom Irak i Levant (ISIL), rekao je za Reuters irački vojni glasnogovornik. 

Premijer Haider al Abadi u subotu je proglasio konačnu pobjedu nad ISIL-om nakon što su iračke vojne snage preuzele kontrolu nad poslednjim oblastima pod kontrolom ISIL-a na granici sa Sirijom i osigurale zapadnu pustinju, rekao je Abadi i dodao da to znači okončanje rata protiv ovih boraca. On je 10. decembar proglasio državnim praznikom.

“Naše snage u potpunosti kontroliraju iračko-sirijsku granicu. Stoga ja objavljujem kraj rata protiv Daecha (arapski akronim za ISIL)”, rekao je u Bagdadu na otvorenju konferencije koju je organizirao irački sindikat novinara.

‘Jedinstvo i odlučnost’

“Neprijatelj je želio ubiti našu civilizaciju, ali mi smo pobijedili zahvaljujući našem jedinstvu i odlučnosti. Pobijedili smo ih u kratkom periodu”, dodao je.

ISIL je osvojio trećinu zemlje 2014. u brzoj ofanzivi, čime je u opasnost stavljena sama opstojnost iračke države.

Uz pomoć međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a, iračke snage pokrenule su protuofanzivu te ponovno osvojile izgubljenu teritoriju.

Izvor: Agencije