Vojne snage UAE-a dobile instrukcije da ne pojačavaju krizu s Katarom

Problem s dronovima koji ometaju zračni promet sve je češći, naročito u Velikoj Britaniji i SAD-u (Ilustracija)

Vojne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dobile su instrukcije da ne pojačavaju trenutnu diplomatsku krizu sa susednim Katarom, rekao je jedan vojni zvaničnik iz Emirata.

Brigadni general vazduhoplovnih snaga Helal Sa'ad al-Kubajsi rekao je na konferenciji za novinare u Abu Dabiju da vojni avioni UAE-a lete drugim rutama preko Saudijske Arabije kako bi se izbegla mogućnost da ih presretnu katarski borbeni avioni.

“Poštovanje ovih međunarodnih zakona je od suštinske važnosti u vezi sa tim stvarima. Presretanje je opasna materija”, rekao je al-Kubajsi.

“Naši nacionalni prevoznici i ostali prevoznici biće posvećeni pravilima Uprave za civilnu avijaciju radi sigurnosti svih putnika, bez obzira na nacionalnost”, dodao je on.

“Podneli smo pritužbu Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva radi istraživanja ovih incidenata bez presedana. Sada preispitujemo hitne postupke i druga pitanja u vezi s tim”, rekao je general.

Protivtužba Emirata

Katar je 15. januara odbacio tvrdnje Emirata da su njegovi avioni presreli dva putnička aviona Emirata na putu za Bahrein.

Optužbe protiv Katara došle su nakon što je Doha podnela dve žalbe u Ujedinjenim nacijama zbog incidenata koji su se dogodili 21. decembra i 3. januara, kada su, kako tvrdi Katar, emiratski vojni avioni povredili vazdušni prostor te zemlje.

Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom, u junu 2017. prekinuli su diplomatske veze sa Katarom.

Ova četvorka je zatvorilia svoj vazdušni prostor za letove avioprevoznika koji su u vlasništvu Katara, zatvorila granicu Saudijske Arabije i Katara i prekinula većinu trgovinskih veza.

Katar je optužio grupu predvođenu Saudijskom Arabijom da pokušava da naruši njegov suverenitet.

Izvor: Al Jazeera