Vojni aerodrom u Sjenici mogao bi postati civilni

Lokalna vlast u Sjenici, na jugozapadu Srbije, nada se da će aerodrom kod tog grada ponovo biti u funkciji, naročito zbog privrede.

Na nekim njegovim dijelovima još se nalaze neeksplodirana ubojita sredstva, ostala nakon bombardiranja NATO-a.

Al Jazeerina ekipa posjetila je aerodrom u Sjenici, koji se nalazi na Pešterskoj visoravni i na kojem se nalazi najveća i najviša vojna pista u bivšoj državi – duga tri kilometra.

Osam godina bilo je to radno mjesto Hamze Papića, koji je bdio nad domom lovačko-bombarderske avijacije.

“Taj aerodrom se čuvao, pazio kao svoje oči. Jedna mala mrlja ako bi bila na pisti, odmah bi nastala jedna vrsta uzbune”, priča Papić.

Krave nesmetano pasu

Uzbune nisu pomogle 1999. godine, kada je aerodrom uništen u udarima NATO-a. Pista i avionski hangari precizno su gađani, a u njima je stradao dio MiG-ova i Galebova. Aerodrom je potom napušten. Neeksplodirani projektili potencijalna su opasnost, kao i bombe ispod hangara.

“Svaki je bio pogođen. Eto, tako se desilo. Dobro bi bilo da to pređe u vlasništvo opštine Sjenica i postane civilni aerodrom. Preporodilo bi ovaj kraj”, predlaže Papić.

U tom kraju table upozorenja su rijetke. Tu su tek upozorenja Ministarstva odbrane, u čijoj je nadležnosti kompleks. Nema onih o minskim opasnostima. Krave nesmetano pasu, godinama.

“Vojni aerodrom postao je poljoprivredno dobro. U Sjenici kažu: možda je to dobra najava da ovaj aerodrom bude civilni i odavde u svijet odlaze poljoprivredni proizvodi po čemu je ovaj kraj itekako poznat”, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Nedaleko na Pešteru pasu stada ovaca. Njih 550 drži Irfan Kurtagić iz sela Čitluk. Hvali se steljom, osušenim ovčijim mesom, i sjeničkim sirom. Sve su to proizvodi koji nađu put daleko od Peštera.

“To stigne do Holandije, Njemačke, Austrije… Malo poteže prolazi, jer treba sertifikat, trebaju pare da se sve sredi da ode bez problema”, kaže Kurtagić.

Pastiri ne gube vrijeme

Bez problema bi najbrže hrana mogla odlaziti ako se ostvari projekt lokalne vlasti – dovesti aerodrom u red, što bi i za republičku vlasti, misle, bilo isplativo ulaganje.

“Naša želja i planovi da se tu osposobi aerodrom, koji bi bio mešavina vojnog i civilnog, gdje bi mi cargo letovima mogli da izvozimo hranu za sve destinacije svijeta”, navodi Hazbo Mujović, predsjednik Opštine Sjenica.

Dok se čeka kakva će biti budućnost aerodroma, pešterski pastiri ne gube vrijeme. Zauzeli su pojedine hangare, preuredili ih u štale, neke napunili sijenom, a za moguće mine ne mare.

O tome ne brinu ni mještani Sjenice, koji pistu koriste za trke motora, kao i za isprobavanje malih karting vozila.

Izvor: Al Jazeera