Vojni sastanak Koreja na visokoj razini

Patrolni brodovi dvije Koreje razmjenjivali su vatrunakon što je plovilo sjevernokorejske mornarice prekršilo morsku granicu (EPA)

Sjeverna i Južna Koreja održale su u srijedu prve vojne razgovore na visokoj razini u sedam godina, izvijestili su lokalni mediji.

Razgovori su se održali u pograničnom selu Panmunjomu, rekao je neimenovani izvor u južnokorejskom parlamentu, a prenijela je novinska agencija Yonhap.

Seul nije službeno potvrdio održavanje tog sastanka jer “Sjeverna Koreja ne želi da se to objavi u javnosti”, kazao je izvor, kako prenosi Hina.

Yonhap je prenio izjavu jednog vojnog izvora koji je rekao da je sastanak sazvan kako bi se razmotrile mogućnosti “ublažavanja međukorejskih vojnih napetosti koje su se nedavno pojačale”.

Novi incidenti

Patrolni brodovi dviju Koreja razmjenjivali su vatru prošloga tjedna nakon što je plovilo sjevernokorejske mornarice prekršilo morsku granicu u Žutome moru, priopćila je vojska.

Tri dana poslije Pjongjang je otvorio protuzrakoplovnu vatru na balone s lecima puštene iz Južne Koreje u kojima se kritizira autoritarni režim.

Sastanak je održan manje od dva tjedna nakon što je nekoliko visokih dužnosnika iz Sjeverne Koreje iznenada doputovalo u Seul na sastanak s južnokorejskim dužnosnicima.

Taj posjet završio je dogovorom o održavanju novog kruga diplomatskih razgovora u studenome.

Izvor: Agencije