Vojni zakoni za palestinsku djecu

Izraelska vojska godišnje uhapsi stotine palestinske djece, uglavnom zbog bacanja kamenja na izraelske vojne snage.

Djeci se sudi na vojnim sudovima, što je, prema riječima organizacija za ljudska prava, suprotno međunarodnom pravu.

Novinar Al Jazeere Charles Stratford razgovarao je s jednim dječakom koji čeka suđenje pred izraelskim vojnim sudom.

Četrnaestogodišnji Said Kabalawi uhapšen je 28. augusta u selu Abu Dis na Zapadnoj obali.

Kaže da je išao u prodavnicu da kupi mlijeko za mlađu sestru. Izraelska vojska ga optužuje za bacanje kamenja na vojna vozila koja su prolazila pored njega.

Said tvrdi da je samo pokušavao pobjeći od vojnika.

“Nakon što su me ubacili u džip, vojnici su me počeli tući. Odveli su me u svoju bazu. Prisilili su me da stanem uza zid, svezali mi oči i počeli me udarati po licu i glavi”, rekao je Kabalawi.

Nastavljeno mučenje

Kaže da su ga tukli i kundacima pušaka. U vojnoj bazi mučenje se nastavilo.

“Prijetili su da će ne ubiti, ili pustiti pse na mene. Jedan me je udario šljemom u glavu. Smjenjivali su se dok su me tukli, psovali, pljuvali i prijetili da će me ubiti”, dodao je Kabalawi.

Saidova porodica je insistirala da se njegove povrede snime.

Organizacije za ljudska prava ističu ovaj slučaj kao ekstreman i navode da izraelske snage sigurnosti redovno zlostavljaju mlade koje uhapse.

“Iza mene je izraelski vojni kamp u kojem su Saida, kako tvrdi, tukli četiri sata. Organizacija Defence For Children International kaže da otprilike 700 maloljetnika između 12 i 17 godina svake godine bude uhapšeno na Zapadnoj obali i da im se sudi na izraelskim vojnim sudovima”, javlja Stratford.

Većina mladih Palestinaca biva uhapšena zbog bacanja kamenja u sukobima poput onog na punktu Kalindi na Zapadnoj obali.

Dvostruki zakoni

Ako zbog tog prekršaja uhapse palestinskog mladića s izraelskim dokumentima u Izraelu ili Istočnom Jerusalemu, sudi mu se na izraelskom civilnom sudu za maloljetnike.

Ali, priča je drugačija u slučajevima hapšenja osoba s palestinskim dokumentima na Zapadnoj obali.

Gerard Horton iz Defence For Children Internationala je kazao: “Palestinac na Zapadnoj obali, s druge strane, podložan je vojnim zakonima koji su na snazi već 45 godina. Prema tom pravnom sistemu, dijete ili odrasla osoba ima manje prava tokom postupka, nema pravo na advokata, prisustvo roditelja tokom ispitivanja i slično. Taj sistem je mnogo suroviji.”

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je za Al Jazeeru da se mladima sudi na vojnim sudovima jer su na Zapadnoj obali na snazi izraelski vojni zakoni.

Said bi se u januaru trebao pojaviti pred Vojnim sudom Izraela. Protiv njega još nije podnijeta zvanična optužnica.

Ali, postoji mogućnost da će sa Zapadne obale biti prebačen u zatvor na teritoriji Izraela, što bi značilo kršenje međunarodnog prava.

Izvor: Al Jazeera