Vojnici ubili saborce na spavanju

Najmanje 12 vojnika ubijeno na spavanju u maloj bazi blizu grada Kunduz (Reuters)

Afganistanski zvaničnici su danas objavili kako je najmanje 12 vojnika ubijeno na spavanju u maloj bazi blizu grada Kunduz na sjeveru ove azijske države, a za zločin su optužena dvojica njihovih drugova, za koje se sumnja da su povezani sa talibanima, prenose agencije.

Agencija Reuters prenosi navode višeg policijskog komandira Sher Aziza Kamavala kako su vojnici nakon noćašnjeg napada pobjegli i pridružili se pobunjenicima.

Mjesto zločina je jedna od mnogobrojnih malih baza postavljenih u vidu zaštitnog prstena oko Kunduza, grada koji su nakratko osvojili talibani prije godinu dana.

Pobunjeničke naoružane grupe, uključujući i talibane, nisu komentirale ove navode o napadu.

Velika ofanziva

Kunduz je jedna od relativno nemirnih provincija na sjeveru Afganistana gdje djeluje nekoliko naoružanih pobunjeničkih grupa.

Talibanske snage uspjele su na kratko preuzeti kontrolu nad strateški važnim gradom Kunduz prošle godine, ali su afganistanske snage uspjele povratiti grad uz pomoć velike ofanzive.

Talibani su također pokrenuli seriju napada u okviru proljetne ofanzive tokom aprila ove godine, ali nisu preuzeli nijednu od strateških tačaka.

Izvor: Agencije