Vojska Čada nanijela težak poraz Boko Haramu

Čadski vojnici su po prvi put djelovali kao regionalne snage u borbi protiv Boko Harama na nigerijskom tlu (AFP)

Vojska Čada saopćila je u srijedu kako su u pograničnom gradu Gambor nanijeti teški gubici Boko Haramu i da je ubijeno preko 200 pripadnika ove grupe i devet čadskih vojnika, dok je 21 vojnik ranjen, prenose agencije.

Čadski vojnici su po prvi put djelovali kao regionalne snage u borbi protiv Boko Harama na nigerijskom tlu, u pograničnom Gamboru, koji su preuzeli od Boko Harama u kopnenoj ofanzivi, javila je agencija AFP.

Blizu 2.000 vojnika, uz podršku oklopnih vozila, prešli su granicu i ušli u utoraku ovaj nigerijski grad, nakon što su trupe Afričke unije prošle sedmice podržale obračun regionalnih snaga s pobunjenicima.

“Žalimo zbog devet mrtvih i 21 ranjenog vojnika. Sa neprijateljske strane bilo je više od 200 mrtvih. Osvojeno je ili uništeno desetak vozila opremljenih teških naoružanjem i više stotina motocikala. Zaplijenjen je i bestrzajni top od 105 milimetara”, navodi se u saopćenju Generalštaba čadske vojske i dodaje da su ovi “podaci privremeni, jer se nastavlja pročešljavanje terena”.

“U utorak oko 5:00 sati Boko Haram je ponovo napao položaje naših snaga duž granice Kameruna i Nigerije. Naše su snage žestoko odgovorile. Smjesta se krenule u napad na njihovu bazu u Gamboruu i Ngali, gdje su potpuno poraženi.”

Žestoke borbe

U gradu se u srijedu mogla čuti pucnjava iz automatskog oružja.

Stanovnici su, poslije zračnih udara čadske vojske i uoči pokretanja kopnene ofanzive, počeli napuštati Gambor, javio je AFP.

Pripadnici Boko Harama djeluju na sjeveroistoku Nigerije, ali su također aktivni u Čadu i sjevernom Kamerunu, pa je čadska vojska je navela u saopćenju da njihove trupe i dalje “češljaju” grad na granici s Kamerunom.

Dok se vodila operacija u Gamboru, u grad Fotokol, sa druge strane granice s Kamerunom, čadska vojska je došla pod “svjež” udar pobunjenika.

“Borbe između njih i naših vojnika su vrlo intenzivne”, potvrdio je izvor kamerunskih snaga sigurnosti u Fotokolu.

Kamerunci su uspjeli odbiti napad do sredine jutra, nakon što su čadski vojnici pritekli u pomoć u odbrani grada.

Izvor: Agencije