Vojska CG nije znala o planu za napad na dan izbora

NATO ne učestvuje u istrazi događaja koji su se desili na dan parlamentarnih izbora (EPA)

Vojska Crne Gore, odnosno Ministarstvo odbrane, nije imalo saznanja o pripremanom terorističkom napadu 16. oktobra, saopćila je ministrica odbrane Crne Gore Milica Pejanović Ðurišić u Briselu, gdje prisustvuje sastanku ministara odbrane država članica NATO-a, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Iz Alijanse je ranije danas saopćeno da NATO nije dio istrage o planiranom napadu, te da je to posao srpskih i crnogorskih vlasti.

Spriječeni teroristički napad u Crnoj Gori nije predmet rasprave na sastanku ministara odbrane u sjedištu Alijanse, izjavio je za TVCG ambasador Mađarske u NATO-u Peter Sztaray. 

Slovenski državni sekretar Miloš Bizjak smatra da je incident zabrinjavajući i za njegovu zemlju, koja je blizu Crne Gore, dok su iz NATO-a saopćili da nisu dio istražnih organa o pokušaju terorističkog napada na dan izbora.

Sztaray smatra da incident neće utjecati na dalji put Crne Gore ka članstvu u NATO-u.

Crna Gora učestvuje u raspravama

“Spriječeni teroristički napad u Crnoj Gori nije predmet rasprave u NATO-u. Koliko ja znam, proces ratifikacije ide svojim tokom. Nadam se da će se završiti sljedeće godine, odnosno što je moguće prije”, istakao je.

Bizjak je poručio da je upoznat sa situacijom, te da je članstvo u NATO-u način na koji se mogu takvi napadi spriječiti.

Ministrici Pejanović Ðurišić zvaničnici Alijanse su prenijeli uvjerenje i očekivanje da će Crna Gora, kao država koja je na pragu članstva, osigurati stabilnost funkcioniranja.

Sastanak ministara odbrane trajat će i u četvrtak. Crna Gora, kao država posmatrač, učestvuje u raspravi o svim važnijim dešavanjima u sjedištu NATO-a od maja, kada je potpisan Protokol o pristupanju, navodi RTCG.

Izvor: Agencije