Vojska i policija Srbije zajedno protiv krijumčara

Od uspostavljanja zajedničkih patrola vojske i policije Srbije na granicama prema Makedoniji i Bugarskoj, registrirano je više od 850 izbjeglica koje su odustale od ilegalnog ulaska u Srbiju. Istovremeno, uhićeno je pet krijumčara.

Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić bio je na granici s Bugarskom gdje vojska i policija na istom zadatku čuvaju granicu od ilegalnih prelazaka i pokušaja krijumčarenja.

Vojska rukovodi zajedničkim operacijama, a Žandarmerija privodi krijumčare. U patrole se ide i na stari graničarski način – pješice, što je u podnožju Stare Planine vrlo zahtjevno.

“Naš zadatak je da samim našim prisustvom sprečimo sve pokušaje ilegalnog prelaska migranata na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko ih nađemo po dubini naše teritorije, predajemo ih nadležnim organima koji ih dalje prevoze u prihvatni centar u Preševu”, objašnjava Predrag Apostolović iz Vojske Srbije.

Granicu nemoguće potpuno zatvoriti

Vojnici kažu da je granicu nemoguće hermetički zatvoriti. Posebno je teško spriječiti krijumčare koji preko planina prevode ljude u Srbiju. Jedna mješovita patrola intervenirala je u više navrata.

“Do sada smo vratili 68 migranata na teritoriju Republike Bugarske za osam dana koliko smo trenutno na terenu”, napominje Ivica Stoimenović iz Vojske Srbije.

Žandarmerija postavlja punktove na lokalnim i magistralnim cestama. Provjerava se svaki automobil. Otkako rade sa vojskom, kažu, manje je sumnjivih automobila u blizini granice.

“Ovde su se primetno smanjili brojevi registarskih oznaka koji dolaze sa drugih područja iz unutrašnjosti Srbije, tako da je ovde sada stanje u redu. Ponekada imamo podatke, a ponekada radimo na osnovu svoje preventivne delatnosti tako to i sprečavamo”, ukazuje Miroslav Vidosavljević iz Žandarmerije.

Danonoćne patrole

Nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom za izbjeglice, pomoć vojske u zaštiti 460 kilometara granice s Bugarskom bila je neophodna.

“Naše prisustvo na granicama ka Makedoniji i Bugarskoj izazvalo je jednu vrstu pometnje među krijumčarima i među ljudima koji su pokušavali ilegalno da uđu u Srbiju. Oni su pokušali u nekim trenucima i samostalno da prelaze bez vodiča i bez krijumčara. Međutim, mi smo svojim prisustvom uspeli sve da ih odvratimo za sada”, kaže Jovan Krivokapić, portparol Vojske Srbije.

Radi se i noću, po svim vremenskim prilikama.

“Noću policija sprečava ilegalne prelaske državne granice pomoću termovizijske kamere”, javio je Kostić.

Nije poznato kako će se izbjeglička kriza nadalje razvijati, ali u Vojsci Srbije kažu da za manje od sat vremena mogu pojačati mjere osiguranja granice. Za sada se ne razmatra podizanje ograde.

Izvor: Al Jazeera