Vojska Jemena se bori na dva fronta

Borci pokreta Husi pokušali su zauzeti položaje jemenske vojske na jugu zemlje (EPA)

Žestoki sukobi između 35. brigade jemenske vojske i pobunjenika pokreta Husi izbili su u gradu Taizu, na jugu Jemena, dok su pješadijske brigade bile primorane na povlačenje pred snagama Al Kaide iz okoline grada Mukale.

Borci pobunjeničkog pokreta Husi, potpomognuti snagama svrgnutog predsjednika Alija Abdullaha Saleha, granatirali su položaje 35. brigade jemenske vojske u Taizu, usljed čega je jedan vojnik poginuo, a šest ranjeno.

U isto vrijeme, snage koalicije predvođene Saudijskom Arabijom gađale su položaje svrgnutog predsjednika Saleha u zapadnom dijelu grada.

Reporter Al Jazeere navodi da su šiitski pobunjenici pokušali zauzeti položaje jemenske vojske u gradu Houbanu, ali da je narodna odbrana uspjela odbiti napad i povratiti neke od izgubljenih teritorija.

Al Kaida preuzela aerodrom

Napadima na vladine položaje na jugu Jemena pridružili su se i borci Al Kaide.

Ogranak te grupe preuzeo je kontrolu nad glavnim aerodromom, pomorskom lukom i naftnim terminalom nakon kraćeg okršaja sa vojskom, rekli su vojni zvaničnici i žitelji.

Borci Al Kaide sukobili su se sa pripadnicima jedne od najvećih pješadijskih brigada jemenske vojske u blizini grada Mukale, koga su borci te grupe zauzeli početkom mjeseca.

Zvaničnici iz Sane, koji su insistirali na anonimnosti, također su naveli da su komandanti brigade pobjegli.

Brigada je zadužena za osiguranje obale Mukale, prijestolnice najveće provincije u Jemenu, Hadramavt.

Nakon zauzimanja aerodroma, borci Al Kaide su lako zauzeli pomorsku luku i naftni terminal.

Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta zračne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika Husija.

Hadi, koji se u februaru sklonio u Aden pošto je pobjegao iz Sane, utočište je potražio u Rijadu, u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika, koja je nastavljena uprkos zračnim udarima.

Posmatrači navode da Al Kaida i druge grupe koriste nestabilnost u Jemenu, gdje je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 19. marta 540 ljudi izgubilo život.

Izvor: Al Jazeera i agencije