Vojska Libije ujedinila paravojne snage

Nakon revolucije i svrgavanja Gaddafija, Libiju je zadesio i poduži period u kojem je vladalo haotično dvovlašće, između službenih vojnih snaga i paradržavnih milicija. Ali, kako tvrde u Libiji, sve te snage polako se integriraju u državni sistem.

Postrevolucionarna vojska Libije je društvo bivših neprijatelja. Tu su dugogodišnji pobunjenici, poput generala Mouhammeda Mehameda, kojeg je režim Muammara Gaddafija zatvorio nakon pokušaja državnog udara.

“Još sam u stanju ekstaze zbog pobjede revolucije 17. februara”, kaže Mehemed.

A tu su i službenici bivšeg režima koji su se pridružili revoluciji.

“Pobjegao sam od Gaddafijevog režima kad se narod pobunio. Vidjeli smo kako je tretirao Libijce. Bio sam blizu režima i vidio kako se to radi”, kaže drugi general.

Sad su svi dio Vojske Libije. Ali iznutra, libijske odbrambene snage se sastoje od mnogo manjih vojski.

Kontrola oružanih grupa

Neke od paravojnih formacija koje su oslobodile zemlju od pritiska Muammara Gaddafija sad su dio sigurnosnog problema u zemlji.

Odmetnute paravojske pucale su na demonstrante, prijetile da će svrgnuti libijski Kongres, a optužene su i za dva napada na TV stanicu u Tripoliju.

“Naoružane brigade su naslijedile Gaddafijev arsenal. A uz politička previranja koja imamo i sve probleme koji dolaze u tranziciji, imamo lošu i sigurnosnu situaciju”, kaže Salah Merghani, libijski ministar pravde.

Libijska prijelazna Vlada pokušava kontrolirati oružane grupe tako što će ih staviti pod kontrolu Vojske Libije.

U Misrati, gdje su Gaddafijeve snage ulicu Tripoli pretvorile u ruševine, većina od 40.000 boraca iz više od 200 revolucionarnih grupa pridružila se vojsci.

General Mehemed kaže da su njegovi vojnici dio sve više ujedinjenih libijskih snaga.

“Motivacija nam je da nastavimo s izgradnjom nacionalne vojske i zaštitimo revoluciju”, kaže general Mehemed.

Zasad, veći dio misije vojske je da štiti Libiju od naoružanih boraca koji su se borili za tu revoluciju.

Izvor: Al Jazeera