Vojska pozvala sve strane u Pakistanu na mir

'Problemi se što prije moraju otklanjati pravnim rješenjima', poručio je Raheel Sharif (Anadolija)

Načelnik Glavnog stožera Pakistana i zapovjednik kopnenih snaga Raheel Sharif pozvao je sve strane u zemlji na postizanje rješenja kako bi prestali masovni prosvjedi u toj državi, prenose agencije.

Iz pakistanskog Ureda za odnose s javnošću izdali su priopćenje vezano za antivladine demonstracije koje se od 14. kolovoza do danas održavaju u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu.

„Problemi se što prije moraju otklanjati pravnim rješenjima“, rekao je Sharif.

U Pakistanu se nastavljaju prosvjedi članova i pristaša Narodnog pokreta Pakistana i Pokreta pravde ispred zgrade parlamenta, vlade i diplomatskih misija.

Lider Narodnog pokreta Pakistana Muhammad Tahir-ul Qadri je potvrdio kako podržava pregovore, napominjući da se još nije sastao s predstavnicima vlade.

Ul-Qadri je pozvao pristaše Narodnog pokreta Pakistana da ne ulaze u zgrade vlade i ne izazivaju sukobe s vojskom.

Apelirao je i na premijera Nawaza Sharifa da podnese ostavku jer, kako kaže, nema potrebni legitimitet da obnaša pomenutu funkciju.

Inače, Visoki sud Pakistana prije nekoliko dana je donio odluku da pokrene tužbu protiv 19 osoba, uključujući i premijera Nawaza Sharifa zbog ubojstva civila tokom prosvjeda

Sud je pokrenuo tužbu protiv 19 osoba koje se povezuju s ubojstvom 14 civila tokom sukoba između pripadnika policije i pristaša Narodnog pokreta Pakistana u Lahoreu 17. lipnja.

Nastavljene demonstracije

Nekoliko tisuća pakistanskih prosvjednika pokušalo je u srijedu blokirati zgradu parlamenta u kojoj se u to vrijeme nalazio premijer Nawaz Sharif, postupajući po nalogu jednog protuvladinog imama, koji im je kazao da ne puštaju nikoga da u nju uđe ili izađe, no zastupnici su ipak uspjeli pobjeći kroz stražnji izlaz.

Prosvjednici su na ulicama Islamabada već pet dana, predvođeni zvijezdom kriketa Imranom Khanom koji je postao vođa oporbe i imamom Muhammadom Tahirom ul-Qadrijem, koji vodi mrežu islamskih škola i humanitarnih organizacija.

Obojica traže Sharifovu ostavku, optužujući ga za korupciju i namještanje prošlogodišnjih izbora, na kojima je dobio 190 od 342 zastupničkih mjesta.

Mirni prosvjedi doveli su pod znak pitanja stabilnost zemlje pogođene velikom nezaposlenošću, svakodnevnim prekidima u opskrbi električnom energijom i pobunom talibana.

Protiv prosvjeda podignuta je tužba na Vrhovnom sudu na kojem će Khan i Ul-Qudri svjedočiti u četvrtak, na dan kad bi zasjedanje trebao nastaviti i parlament.

Izvor: Agencije