Vojska preuzela kontrolu nad Kinšasom

Pucnjava je izbila na aerodromu, u vojnoj bazi i na državnoj televizijskoj stanici RTNC u Kinšasi (Reuters)

Sigurnosne snage u Demokratskoj Republici Kongo su ubile najmanje 46 boraca i ponovo preuzele kontrolu nad glavnim gradom, nakon što su naoružani ljudi otvorili vatru na više lokacija u Kinšasi, saopćili su Vladini zvaničnici.

Glasnogovornik Vlade Lambert Mende ranije je rekao da je širom zemlje ubijeno 70 napadača, uključujući one u Kinšasi, te da su među žrtvama i tri vojnika Vladinih trupa.

Napadači su pokrenuli koordinirani napad na gradski aerodrom, vojni logor i državnu televiziju RTNC u ponedjeljak.

Napadači su pristalice bivšeg predsjedničkog kandidata Paula Josepha Mukungubile, mada vlasti predsjednika Josepha Kabile smatraju da je riječ o pokušaju državnog udara.

‘Teroriziranje grada’

Vladini vojnici ubili su 46 pobunjenika i priveli još 20, dok je ubijen i jedan pripadnik armije, navodi glasnogovornik Vlade.

“Bili smo meta orkestriranog napada u Kinšasi, Lubumbaši i Kindu”, izjavio je Mende, glasnogovornik Vlade, dodajući da je situacija pod kontrolom.

Mende je rekao da su napadači “agresijom” uoči novogodišnje svečanosti željeli terorizirati građane Kinšase.

Naoružani palicama

Evangelistički kršćanski pastor potvrdio je da njegove pristalice stoje iza napada, ali da su bili naoružani samo palicama. Mukungubila je govorio za agenciju AP na nepoznatoj lokaciji.

Rekao je da su bili ljuti nakon što je vojska napala njegovu rezidenciju u ranim satima u ponedjeljak ujutro .

“Moji učenici su bili ljuti i uzeli su gomilu štapića. Moji učenici nikada nisu bili naoružani. Otišli su da pokažu na šta smo sposobni. Ja sam čovjek mira i to nije bila smišljena akcija”, rekao je Mukungubila AP-u.

Reuters izvještava da su se, prije nego što je prekinuto emitiranje televizije RTNC, u programu pojavila dvojica naoružanih mladića, koji su uputili političku poruku predsjedniku Josephu Kabili:

“Gideon Mukungubila došao je da vas oslobodi od ropstva Ruande”, poručili su.

Policija je navela da su otmičari bili naoružani mačetama i puškama, kao i to da je potraga za njima u toku, prenio je AFP.

Stewe Wembi, reporter koji izvještava iz Kinšase, rekao je Al Jazeeri da je armija oslobodila 65 novinara.

Izvor: Al Jazeera i agencije