Oglasi

Vojska SAD: Čelnik ISIL-a ubijen u Afganistanu

U zračnom napadu vođenom u četvrtak ubijen Abdul Rahman, šef grupe ISIL za pokrajinu Kunar.
Grupa ISIL, koja se povlači u Iraku i u Siriji, pojavila se na istoku Afganistana početkom 2015. godine i napreduje na sjeveru državeEPA - Ilustracija

Američka vojska je objavila u nedjelju kako je u zračnom napadu vođenom u četvrtak na sjeveroistoku Afganistana ubila jednog visokog zvaničnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u ovoj azijskoj državi, kao i druge lokalne šefove grupe.

General John Nicholson, komandant američkih snaga u Afganistanu je rekao kako je u zračnom napadu vođenom u četvrtak ubijen Abdul Rahman, šef grupe ISIL za pokrajinu Kunar, poznate kao El-Khorasan.

Američka vojska je navela u julu kako je ubila šefa El-Khorasana, Abu Sayeda u napadu na glavni štab grupe 11. jula u pokrajini Kunar.

„Smrt Abdula Rahamna zadaje novi udarac visokoj komandi El-Khorasana“, naveo je general Nicholson u saopćenju i obećao pripadnicima ISIL-a kako će ih „progoniti sve dok više neće predstavljati prijetnju afganistanskom narodu i regiji“.

Kandidat za nasljednika

On je dodao kako su još trojica šefova grupe ubijena u tom napadu u pokrajini Kunar.

General Nicholson smatra kako je Abdul Raham bio emir grupe za pokrajinu Kunar i da je bio glavni kandidat za nasljeđivanje Abu Sayeda.

Abu Sayed je bio treći emir oružane grupe u Afganistanu kojeg su smaknuli Washington i Kabul nakon Hafiza Sayeda Khana prošle godine i Abdula Hasiba krajem aprila ove godine.

Grupa ISIL, koja se povlači u Iraku i u Siriji, pojavila se na istoku Afganistana početkom 2015. godine i napreduje na sjeveru države, gdje je već preuzela odgovornost za nekoliko protivšiitskih napada.

Izvor: Agencije