Vojska SAD-a priznala krivicu za smrt djece

"Izražavamo žaljenje zbog nenamjernog gubitka života", naveo je u saopćenju general James Terry (Reuters)

U zračnim napadima američkih snaga protiv oružanih grupa u Siriji prošle godine greškom je stradalo dvoje djece, saopćila je vojska SAD-a, što je prvi put da američke oružane snage priznaju da su izazvale smrt civila u tom ratu.

“Izražavamo žaljenje zbog nenamjernog gubitka života”, naveo je u saopćenju general James Terry, koji predvodi zračnu kampanju američkih snaga protiv ISIL-a i drugih oružanih grupa.

U saopćenju se navodi da je američka vojska okončala prvu od četiri istrage o mogućim civilnim žrtvama napada američkih snaga, zaključivši da je dvoje djece vjerovatno poginulo tokom američkog bombardovanja u Siriji prošle godine.

Veći broj žrtava civila

Centralna komanda američke vojske je saopćila da je 4. i 5. novembra izvršen napad na položaje grupe Khorasan, povezane sa Al-Kaidom, u sirijskom gradu Harim.

Istraga je pokazala da je u tom napadu povrijeđeno dvoje odraslih, koji su živjeli u blizini mete napada, kao i da prije napada nije bilo naznaka da na toj lokaciji ima djece.

Vojska SAD-a provodi još dvije istrage povodom napada u Iraku, kao i jednu istragu o napadu u Siriji.

Neke humanitarne organizacije procjenjuju da je u napadima američkih i koalicijskih snaga u Siriji, koji su pokrenuti u augustu prošle godine, poginulo daleko više civila.

Izvor: Agencije