Vojska SAD-a prvi put upotrijebila najskuplji avion u historiji

Porasla je potražnja za naprednim američkim borbenim avionima, posebno u Evropi, Australiji, Japanu i na Tajvanu (EPA)

Američke oružane snage su prvi put upotrijebile svoj novi “stealth” lovac F-35 u borbenoj situaciji, što je važan događaj za najskuplji avion u historiji.

Avioni F-35, koji se smatraju biserima najnaprednije tehnologje za izbjegavanje radara, uzletjeli su sa broda “Essex” i bombardirali talibane u Afganistanu, saopćila je komanda pomorskih snaga na Bliskom istoku, prenosi Beta.

Upotrijebljeni avioni F-35B namijenjeni su Mornaričkoj pješadiji, što je varijanta kojoj je potrebna kratka pista za uzletanje, a slijeću vertikalno.

Program od 400 milijardi dolara

“Tokom ove misije avioni su izveli napad u cilju podrške kopnenim operacijama čišćenja terena, a komandant kopnenih snaga je napad ocijenio kao uspješan”, navodi se u saopćenju.

Izrael je u maju ove godine objavio da je prvi upotrijebio F-35 u borbi.

Pokrenut početkom devedesetih godina prošlog vijeka, F-35 je najskuplji oružani program u američkoj vojnoj historiji, a ukupna cijena procjenjuje na skoro 400 milijardi dolara za Pentagon, s ciljem da se u narednim decenijama proizvede gotovo 2.500 komada.

Kada se uračuna održavanje, ukupni troškovi za F-35 su procijenjeni na 1.500 milijardi dolara do 2070. godine, što je projektirani vijek trajanja tih aviona.

Američka grupa Lockhead-Martin, koja proizvodi F-35, već je isporučila 156 aviona Ratnoj avijaciji SAD-a (varijanta F-35A), 61 Mornaričkoj pješadiji (F-35B) i 28 Ratnoj mornarici (F-35C), kaže glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Mike Andrews.

Pristalice tog aviona hvale njegovu “stealth” tehnologiju, koja mu omogućava da izbjegne radar, supersoničnu brzinu, agilnost i razne senzore, koji pilotu daju nenadmašan pristup širokom spektru informacija.

Misteriozni požar na letjelici

Međutim, razvoj tog aviona bio je obilježen kašnjenjem i prekoračenjem budžeta.

U junu 2014. godine čitava američka flota F-35 zadržana je na zemlji odlukom američkih vlasti, kako bi se istražio uzrok misterioznog požara na jednom od njih.

Prošle godine pedesetak aviona F-35A Ratne avijacije SAD-a zadržano u bazi u Arizoni zbog problema s kiseonikom za pilote.

Izvor: Agencije