Vojska SAD-a traži svoj dio sirijskog kolača

Američki vojnici upravljali su borbama protiv ISIL-a u kojima je ta grupa pretrpjela znatne poraze (EPA)

Piše: Mohammed Knas

GAZIANTEP  – Nakon što je američki predsjednik Barack Obama obznanio da će njegova država poslati 250 dodatnih vojnika u Siriju s ciljem borbe protiv grupe ISIL, pojavila su se pitanja o smislu slanja tih vojnika, njihovom odredištu te rezultatima koji se očekuju od takvog poteza.

Obama je pozvao Evropsku uniju i Sjevernoatlantski savez (NATO) da ulože dodatne napore u borbi protiv ISIL-a, te je naglasio kako će zadatak ovih vojnika biti obučavanje lokalnih savezničkih snaga koje su ostvarile uspjeh u borbi protiv ove grupe. 

Saopćenje američkog predsjednika o namjeri njegove države da pošalje dodatne trupe bilo je najveće i prvo takve vrste još od početka sukoba u Siriji.

Washington je u oktobru prošle godine poslao kurdskim Jedinicama narodne zaštite pošiljku oružja koja je obuhvatala oklopna vozila, protivoklopne rakete (TOW B2), više od osamdeset tona municije te vojnu opremu i uniforme.

SAD je 7. marta završio proširivanje piste u zračnoj bazi u gradu Rmelan u sirijskoj pokrajini Hassakah, dok još traje izgradnja druge zračne baze na jugoistoku Kobanija, na samoj sirijsko-turskoj granici.  

Opipljivi rezultati

Američke vojne aktivnosti preduzete protiv određenih frakcija na sirijskoj teritoriji dosada su rezultirale time da grupa ISIL izgubi kontrolu nad gradom Kobani i cijelom ruralnom oblasti sjeverne Raqqe te susjednom provincijom zapadne Hassake, pored velikih područja na periferiji južne Hassake.

Bitke koje su vođene na cijelom tom području odvijale su se pod nadzorom pedeset američkih vojnika, uključujući i visokorangirane oficire koji su se kretali između tih teritorija.  

Prema posmatračima, najžešće borbe protiv grupe ISIL vode se na frontovima u provinciji sjevernog Halepa na granici sa Turskom, između ISIL-ovih boraca i oružanih sirijskih frakcija koje imaju podršku turske artiljerije i avijacije međunarodne koalicije, što će možda biti odgovarajuće za američke snage čije je slanje planirano.

U tom kontekstu, pukovnik Ahmed Osman, komandant Divizije Sultan Murat, koja se bori protiv ISIL-a na tom području, kaže kako su oni saznali iz medija za namjere Washingtona da pošalje 250 vojnika u Siriju, te da nije bilo koordinacije među njima po ovom pitanju. 

Osman u svom razgovoru za Al Jazeeru dodaje da „čak ni ostale frakcije koje se bore protiv ISIL-a u provinciji sjevernog Halepa nemaju nikakva saznanja o ovim američkim vojnim aktivnostima“.

Kurdi pozdravljaju odluku

Shervan Derwish, zvanični glasnogovornik druge strane koja se bori protiv grupe ISIL na terenu uz podršku avijacije međunarodne koalicije, takozvanih Demokratskih snaga Sirije u kojima kurdske Jedinice narodne zaštite čine okosnicu, kazao je: „Mi smo jedina snaga koja je ostvarila pobjede na terenu u borbi protiv ISIL-a“.

Shervan dodaje da je „koordinacija između njih i snaga međunarodne koalicije kontinuirana i da je dostigla visok nivo“, te da „će slanje ovih trupa doprinijeti tome da se ubrza tempo ostvarivanja pobjeda.“ 

Vezano za područja na kojima će biti raspoređeno ovih 250 američkih vojnika, Shervan kaže kako međunarodna koalicija ima nadležnost da to izjavi, te da su Sjedinjene Američke Države odlučile poslati dodatne borce u Siriju zbog napretka kojeg su ostvarile Demokratske snage Sirije.  

O efikasnosti američkih snaga na terenu i onoga što one mogu postići, vojni stručnjak, pukovnik Adib Alawi kaže kako će one doprinijeti boljem upravljanju borbama i da će njihovo raspoređivanje biti olakšavajući faktor u borbi protiv ISIL-a.

Međutim, ograničavanje njihove misije samo na obuku, prema njegovim riječima, neće dovesti do okončanja borbe, čak i u slučaju da je njihov broj dvostruko veći.    

Alawi kaže za Al Jazeeru da će Washington sasvim sigurno poslati ove borce kako bi stali na stranu takozvanih Demokratskih snaga Sirije, s obzirom na njihovo prisustvo u regiji koju SAD vidi kao svoj dio sirijskog kolača, gdje Amerika još ima i svoje vojne baze koje treba štititi od grupe ISIL.    

Izvor: Al Jazeera