Vojska Sirije zauzela strateški grad Yabrud

Sirijske trupe, pojačanje snagama Hezbollaha, u nedjelju su uspostavile punu kontrolu nad pobunjeničkim bastionom Yabrudom, u strateškoj oblasti Qalamun, blizu libanske granice, prenijeli su i sirijski državni mediji i opozicijski aktivisti.

“Naše hrabre oružane snage imaju punu kontrolu nad Yabrudom, u provinciji Damask. ‘Pročešljavaju’ grad i uklanjaju eksplozivne naprave koje su postavili teroristi”, objavila je državna televizija, citirajući vojni izvor, a prenosi AFP.

Ista agencija je u subotu objavila kako bi osvajanje Yabruda omogućilo režimskim snagama da presijeku sve linije snabdijevanja pobunjenika iz Libana.

Vojni izvor agencije Reuters navodi kako se većina pobunjenika povukla iz Yabruda u zoru u nedjelju, nakon što su Vladine snage ušle u istočne distrikte grada i zauzele strateška uzvišenja u okolini Qalamuna.

“Spaljena zemlja”

Abu al-Huda al-Homsi, aktivista iz Qalamuna, kazao je za Al Jazeeru kako su vojnici sirijskog režima i Hezbollaha upali u Yabrud pomoću žestoke artiljerijske vatre i borbenih aviona.

“Koristili su se taktikom ‘spaljene zemlje’, zasipavši nas desecima granata svakog dana, sve dok borci nisu bili primorani na povlačenje”, kazao je.

Yabrud se nalazi u blizini autoputa koji povezuje Damask s nekadašnjim trgovinskim sirijskim središtem Halepom, na sjeveru, i obalom Sredozemnog mora, na zapadu.

Pobunjeničke snage u tom gradu predvodi Al-Nusra front, blizak Al-Kaidi, dok na strani režimskih snaga učestvuju i pripadnici libanskog Hezbollaha.

Hiljade ljudi su pobjegle iz Yabruda, koji ima 40.000 do 50.000 stanovnika, tokom bombardiranja i granatiranja prošlog mjeseca, koji su prethodili napadu režimskih snaga.

Nasilje u Libanu

Vladine snage posljednjih mjeseci ostvaruju uspjehe i duž spomenutog autoputa i u okolini Damaska i Halepa, preuzimajući inicijativu u konfliktu koji je ušao u četvrtu godinu.

Tokom rata u Siriji do sada je poginulo više od 140.000 ljudi, a blizu 2,5 miliona je pobjeglo u inozemstvo.

Državna agencija Libana (NNA), države u blizini s čijom granicom se nalazi Yabrud, i aktivisti – objavili su da je u novom valu nasilja u sjevernom gradu Tripoliju, a povezanom s građanskim ratom u Siriji, poginulo deset osoba posljednjih dana, prenio je u nedjelju AP.

NNA je objavio da je u najnovijem slučaju poginuo vojnik, ubijen kada su napadači počeli pucati na njegovo oklopno vozilo raketnim granatama i malokalibarskim oružjem.

Njegova pogibija povećala je broj poginulih na deset od izbijanja sukoba u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije