‘Vojska sunca’: Sirijski kurdi u bici za Mosul

Sa regularnom iračkom vojskom i njoj odanim milicijama, u bici za Mosul učestvuju i kurdske snage. Osim iračkih Kurda, sjeverno od tog grada bore se i kurdske jedinice iz susjedne Sirije, javlja reporter Al Jazeere Charles Stratford.

Ti vojnici dio su jedinice sa 3.000 boraca “Lashkar Rouge”, što na kurdskom znači “Vojska sunca”. Čine je sirijski Kurdi koji su na sjever Iraka došli da Pešmergama pomognu u ratu protiv ISIL-a. Borbe se još vode. 

“Mosul je udaljen 30 kilometara. Kurdske snage kažu da su posljednjih dana viđali ISIL-ove borce na obližnjem putu”, javlja Stratford.

Kažu i da su često meta ISIL-ovih snajperista, čije su pozicije u blizini. Dodaju da pripadnici te grupe noću vrše raketne udare na njihove položaje.

“Naše snage djeluju odbrambeno, ne napadački. Ostali smo na kurdskim teritorijama. Želimo pomoći Pešmergama da odbrane lokalno stanovništvo od terorista i kriminalaca”, navodi Ahmad Hassan, zapovjednik Vojske sunca.

ISIL-ov snajper

Borci na osmatračkom položaju kažu da je na njih pucao snajperista samo nekoliko sati ranije.

Spasilo ih je staklo otporno na metke.

Pešmerge u regiji Kurdistan na sjeveru Iraka od početka bitke za Mosul protjerale su borce ISIL-a iz više gradova i sela u tom području. No, bitka nije ni blizu svom kraju. Vladine snage napreduju mnogo sporije.

Tvrde da ih usporava to što ISIL koristi civile kao ljudski štit. S druge strane, kurdske snage kažu kako su odlučne braniti teritorije koje smatraju kurdskim.

Izvor: Al Jazeera