Vojska ubila 39 članova FARC-a

Vojna ofanziva prepolovila je snage FARC-a na oko 8.000 boraca (EPA)

Kolumbijski vojnici ubili su 39 pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) u regionu u blizini granice sa Venecuelom, i ovo je jedan od najvećih udaraca grupi, koja se finansira trgovinom drogom.

Napad kopnenih snaga uz pomoć avijacije izveden je dok su se borci FARC-a odmarali u dolinama sjevernog regiona Arauka, poznatom po proizvodnji nafte, saopćeno je iz vlade u srijedu kasno uvečer.

Ova operacije, koju su izvele snage specijalne jedinice “Quiron”, dio je nove strategije ministarstva odbrane u borbi protiv marksističkih gerilaca, koja uključuje uništavanje glavnih vojnih i finansijskih uporišta, kao i ubijanje njihovih vođa.

Američka pomoć

“Tražimo jedinice FARC-a koje su nanijele najviše štete zemlji”, rekao je ministar odbrane Juan Carlos Pinzon na konferenciji za novinare.

Izvještaj Al Jazeerine Rachel Levin

On je obećao da će nastaviti borbu protiv FARC-a, kao i manje gerilske grupe ELN, trgovaca drogom i bandi koje su nastale nakon demobilizacije paravojnih grupa.

On je dodao da je 51 borac FARC-a ubijen ili zarobljen u posljednja 24 sata u sklopu nove strategije.

SAD traže jednog od zarobljenih boraca zbog trgovine drogom, rekao je Pinzon.

Posljednjih 10 godina vladini vojnici neumorno napadaju FARC uz američku vojnu pomoć od više milijardi dolara, potiskujući ih dublje u nepristupačnu džunglu i planinske lance.

Značajna vojna sila

Vojna ofanziva prepolovila je snage FARC-a na oko 8.000 boraca, a ubijeno je i više komandanata.

Ipak, FARC je i dalje značajna vojna sila, koja napada gradove, radnike na naftnim poljima, kao i rudarska i energetska postrojenja.

Prema procjenama vojske, na tom području djeluje između 600 i 700 pripadnika FARC-a i manje Nacionalne oslobodilačke armije (ELN).

FARC, koji SAD i Evropa smatraju terorističkom grupom, pojačala je napade posljednjih mjeseci kao bi usporila ekonomski rast zemlje i zastrašila Kolumbijce koji putuju.

Pobunjenici su ubili 11 vojnika u subotu u naftnom regionu Arauka.

Izvor: Al Jazeera i agencije