Vojvodina dobila i tradicionalne simbole

Novi simbol Vojvodine je zapravo grb Srba iz 1848. godine, kada su se na teritoriju tadašnje Austrougarske borili za autonomiju (Al Jazeera)

Zastupnici vojvođanskog parlamenta većinom su glasova odlučili uvesti tzv. tradicionalni simbol – grb i zastavu, koji bi trebali naći svoje mjesto uz simbole Srbije, te postojeća obilježja Vojvodine.

Za usvajanje Odluku o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine glasalo je 90 zastupnika, šest je bilo protiv, a njih 13 ostalo je suzdržano.

“Vojvodina želi da bude ravnopravna i da bude Vojvodina pod svim zastavama”, naveo je predsjednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Za usvajanje odluke glasali su zastupnici Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Socijalističke partije Srbije (SPS), protiv su bili predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a suzdržani zastupnici Demokratske stranke (DS) i Pokreta “Dosta je bilo” (DJB).

Glavna diskusija u raspravi o odluci o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine vođena je u vezi tradicionalnog grba koji predstavlja grb Srpskog Vojvodstva iz 1848. godine, a za koji su zastupnici DS-a i LSV-a tvrdili da ne predstavlja tradicionalan simbol Vojvodine.

Historijski simboli

S druge strane, zastupnici SNS-a, SPS-a i SRS-a tvrdili su da je autentičan simbol Srpske Vojvodine, koji je po odluci Majske narodne skupštine iz 1848. godine, preuzet od Kneževine Srbije.

Novi simbol Vojvodine je zapravo grb Srba iz 1848. godine, kada su se na teritoriju tadašnje Austrougarske borili za autonomiju.

“Iz moje pozicije gledano, mi smo tada kao Mađari bili na drugoj strani, ali to ne znači da to od strane današnje populacione većine ne može da bude prihvaćen kao simbol i da mi taj simbol poštujemo”, kazao je Istvan Pasztor iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Vojvodina je 2002. godine dobila svoju zastavu i simbole koji se od tada koriste, pored državnih, ispred svih institucija u pokrajini.

To je potvrđeno i statutom Vojvodine, osnovnim pravnim aktom pokrajine.  

Izvor: Al Jazeera i agencije