Vojvodina: Ispod očekivanja, a svi zadovoljni

Bolji rezultat postigli su oni koji su uoči izbora raspolagali manjim snagama (Tanjug)

Piše: Kristijan Takač

Hrvatska manjina u Srbiji ponovo će, nakon dve godine pauze, imati svog predstavnika u Republičkom parlamentu. Lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov osvojio je odborničko mesto na listi Demokratske stranke, sa kojom DSHV, kao najznačajnija stranka Hrvata u Srbiji, sarađuje već godinama.

Na prošlim parlamentarnim izborima, zbog lošijeg rezultata liste okupljene oko DS-a, Hrvati su ostali bez svog predstavnika. Tomislav Žigmanov ističe da će u Skupštini Srbije biti u  funkciji artikulisanja interesa hrvatske manjine, a to je pre svega nastavak rešavanja manjinskih pitanja – od udžbenika do radijskog programa u lokalnim zajednicama.

SBB se priklonio SNS-u

“Zadovoljni su postignutim rezultatima, jer je ostvaren osnovni cilj, a to je da SBB i dalje ima svoje mesto u Skupštini grada Subotice. Mi ćemo podržati, a nadamo se i biti deo skupštinske većine koju će činiti SNS i SVM. Izbori nisu bili laki, jer smo u kampanji svesno pozvali naše glasače da podrže politiku SNS-a i njenog predsednika Aleksandra Vučića, pa je jedan deo bunjevačkog biračkog tela glasao po automatizmu na svim nivoima za listu broj 1, listu SNS-a, a ne za našu listu. Ja sam im ipak zahvalan na tome, jer su i na taj način podržali buduću vlast u Subotici, čiji ćemo, nadam se, biti deo”, kaže lider SBB Mirko Bajić, podsećajući da su u lokalnoj sredini, kao što je Subotica, gde živi deset odsto pripadnika bunjevačke nacionalne manjine, na izbore izašli samostalno i dobili nešto iznad dva odsto glasova.

Izvor: Al Jazeera