Oglasi

Vojvodina najveći srbijanski izvoznik

U prvih devet mjeseci ovaj region je učestvovao sa 36,6 posto izvoza, dok je najviše uvozio Beogradski region - 45,5 posto.
U strukturi izvoza Srbije najveće učešće imaju gvožđe i čelik - 802 miliona dolara[EPA]

Najveće učešće u izvozu Srbije u prvih devet mjeseci ove godine imao je region Vojvodine - 36,6 posto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 45,5 posto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Srbije.

Poslije Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 23 posto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 20,1 posto, Region Južne i Istočne Srbije - 19,8 posto, a oko 0,5 posto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, poslije Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine - 29,8 posto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 12,8 posto, Region Južne i Istočne Srbije - 10,4 posto, a oko 1,5 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sjedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije, prenosi Tanjug.

To znači da vlasnici robe, prema carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Prednjače čelik i gvožđe

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima.

Na primjer, uvoz nafte i gasa najvećim dijelom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsjecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imali su i gvožđe i čelik - 802 miliona dolara, obojeni metali - 705 miliona dolara, električne mašine i aparati - 563 miliona dolara, žitarice i proizvodi od njih - 540 miliona dolara i povrće i voće - 467 miliona dolara.

Prvih pet odsjeka s najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati - 1,44 milijarde dolara, prirodni gas - 772 miliona dolara, obojeni metali - 601 miliona dolara, industrijske mašine za opću upotrebu - 588 miliona dolara i električne mašine i aparati - 588 miliona dolara.

Odsjek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,8 posto.

Izvor: Agencije