Vojvodina: Zahtjevi za autonomijom i republikom

Na nekoliko mjesta u Novom Sadu proteklih su dana osvanuli plakati kojima se traži preustroj države.

Kod jedni zazivaju ukidanje statusa autonomije Vojvodine, drugi traže status republika. Koliko takvi ekstremni zahtjevi destabiliziraju odnose u multietničkoj Vojvodini – istraživao je Nebojša Grabež.

„Novi Sad – glavni grad Srbije” ,ili, “Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu”. Ovaj dualizam, za sada, se manifestuje samo smjenjivanjem plakata, međutim, kako neki upozoravaju, radikalizacija ekstremnih stavova, mogla bi da proizvede ozbiljnije posljedice. 

‘Rušenje i razaranje’

“Poslednjih dvadeset-trideset godina, na ovim prostorima, svaka akcija nacionalista svodi se na rušenje, na razaranje”, smatra Jovan Komšić, politički analitičar.

“Vodeću ulogu u aktuelnom slanju ekstremnih poruka igraju minorne političke grupacije. S jedne strane – one koje zagovaraju ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodina i s druge – one koje poručuju da neće dozvoliti ponavljanje tzv. „jogurt revolucije”, koja je dovela do njenog ukidanja”, izvještava Grabež. 

Iza zahtjeva za ukidanje vojvođanske autonomije stoji stranka Treća Srbija. 

U najvećoj partiji Srbije kažu da bi bio avanturizam da se tome pristupa na radikalan način  i bez volje većine građana. Smatraju to neprihvatljivim:

“Vojvodina je neotuđivi deo republike, jedan od najlepših njenih delova. Želimo da bude ekonomski snažniji nego što jeste, a to znači da u podelama ne vidim zaista nikakvu perspektivu”, govori Igor Mirović iz Srpske napredne stranke.

U Ligi Socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, kažu da ne podržavaju akciju Vojvođanske partije koja potpisuje drugi sporni plakat, ali napominju da je pojava ekstremizma posljedica odnosa Beograda prema pitanju vojvođanske autonomije.

“Izaziva ekstremiste koji sjedne strane žele da ugase autonomiju, a s druge strane odgovor građanki i građana Vojvodine na način da postoji sve više i više ljudi u Vojvodini koji razmišljaju ili o nezavisnosti, ili o Vojvodini kao republici, ili o nekom drugom obliku koji Vojvodina u suštini nikad nije imala”, kaže Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrate Vojvodine.

Razvijena autonomija

Analitičar Jovan Komšić kaže da je istinska želja većinskog stanovništva Vojvodine – razvijena autonomija u kojoj moraju biti garantovana prava na institucionalnu zaštitu i posebnosti Vojvodine.

“Većina građana je za očuvanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, nešto manji segment je za povećanje autonomnosti Vojvodine, najmanji segment u Vojvodini su oni koji bi Vojvodinu pretvorili u posebnu državu, a isto tako mali segment od 3 – 5 odsto su oni koji bi ukinuli AP Vojvodinu.”

To je – kaže Komšić – veoma  jasna poruka vladajućoj političkoj eliti: evropski razvijena i ustavno garantovana autonomija sa izvornim nadležnostima koje mogu da regulišu ekonomsko- socijalne funkcije Vojvodine.
 

Izvor: Al Jazeera