Vojvodinu očekuje vruća politička jesen

Nakon odluke Srpskog pokreta obnove (SPO) da napusti vladajuću većinu u Novom Sadu, Srpska napredna stranka (SNS) došla je u poziciju formirati vlast u tom gradu.

S druge strane, politički krug okupljen oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića najavljuje vruću političku jesen u Vojvodini, iz Novog Sada javlja reporter Al Jaazere Nebojša Grabež.

Gradska vlast u Novom Sadu izgubila je većinu, jer se naprednjacima priključio odbornički klub Svi za Novi Sad, u kojem su članovi SPO-a Vuka Draškovića, koji su do danas dijelili lokalnu vlast s DS-om, Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Još uvijek se čeka odgovor socijalista Ivice Dačića.

“I dalje stoji rok da se socijalisti do 1. septembra oglase da li će se priključiti razgovorima ili ne. Očekujem da će sednica Skupštine Novog Sada biti održana sredinom septembra, ili najkasniji do 5. oktobra, kada ističe zakonski rok za sazivanje sednice”, kaže Miloš Vučević iz SNS-a.

Ova odluka će vjerovatno dodatno iskomplicirati odnose na relaciji Beograd – Novi Sad, nastale nakon odluke Ustavnog suda Srbije da dio nadležnosti Vojvodine proglasi neustavnim.

Dobitak u miru

To bi, prema riječima Nenada Čanka, lidera LSV-a, moglo izazvati tenzije i “vruću političku jesen”.

On kaže da će se svim snagama zalagati za očuvanje autonomije, ali – kako naglašava – isključivo mirnim sredstvima.

“Ja ću parafrazirati Dobricu Ćosića, rodonačelnika i patrijarha srspkog nacionalizma. On je izrekao jednu rečenicu koja do danas zloslutno odjekuje, a to je da je ‘Srbija uvek dobijala u ratu, a gubila u miru.’ A kod Vojvodine je upravo obrnuto: Vojvodina je uvek gubila u ratu, a dobijala u miru”, rekao je Čanak.

Građani Novog Sada su zabrinuti zbog posljednjih dešavanja, ali ipak vjeruju da će problemi biti prevaziđeni dijalogom suprostavljenih političkih opcija.

“Rešiće se to nekako”, optimista je Boban.

„Mislim da Vojvodina zaslužuje više samostalnosti, bar ekonomske. Naravno, druge ne“, tvrdi Pavel.

“Jako su oprezni. Ne obećavaju puno. Ne možemo ih držati za reč, ali biće bolje”, smatra Aranka.

“Ne valja ceo politički vrh”, kategorična je Tanja.

Utvrđivanje pazara

“Zabrinut sam kad nema para, a to što k'o Cigani konje menjaju stranke, to je njihova stvar”, veli Žarko.

“Mnogo me zabrinjava. Mnoge stvari”, kazao je Mirko.

Politički analitičar Aleksandar Popov ne očekuje vruću jesen, jer – kako kaže – to bi trebale pokrenuti jake političke snage, a on ih na ovoj sceni ne vidi.

On kaže da bi se aktuelni problemi trebalo što skorije riješiti, i to dijalogom.

“Ne verujem da će oni zatezati uže preko mere, da ono pukne, nego utvrđivanje pazara. Ako dođe do tog političkog dijaloga koji je najavljivao Ivica Dačić, da se onda nađe što optimalnije rešenje za Vojvodinu. Neko će se rešenje morati naći. Kakvo će ono da bude, ja to ne znam, ali ovo je sada vreme utvrđivanja pazara sa obe strane”, izjavio je Popov.

Političku većinu u vojvođanskom Parlamentu čine partije okupljene oko Tadićevog DS-a i u nju nije uključena nijedna stranka koja koja čini vlast u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera