Volkswagen i Fiat: Rat cijenama

Sergio Marchionne: VW se trudi da agresivnim sniženjima osvoji veće udjele na tržištu (AP)

Volkswagen (VW)  ima prilično agresivnu cjenovnu strategiju i zloupotrebljava krizu, jer se trudi da agresivnim sniženjima osvoji veće udjele na tržištu, tvrdi izvršni direktor italijanske Fiat grupacije, Sergio Marchionne, tražeći da Evropska komisija pomogne automobilskoj industriji.

Odbijajući kritiku Fiata da vodi rat cjenama, VW je saopćio da djeluje u konkurentskoj sredini i da će pritisak na cijene postojati i u narednom periodu.

Marchionne je za International Herald Tribune rekao da je “prilikom formiranja cijena i marži – pravi masakr”.

Dok VW-u raste prodaja, Fiatu opada

Šef Fiata  zbog toga traži od Evropske komisije da intervenira i pomogne automobilskom sektoru koji ima problem sa prekomjernim kapacitetima.

“Djelujemo u konkurentskoj sredini”, rekao je šef prodaje njemačkog koncerna Christian Klinger, koji predviđa da će pritisak na cijene postojati i u narednom periodu.

Italijanskoj grupi  Fiat u junu je prodaja automobila opala je za 17  posto na godišnjem nivou, dok je njemačkom VW-u porasla četiri posto.

U prvom polugodištu VW je ostvario operativni profit u visini od 6,49 milijardi eura. To je na godišnjem niovu više za sedam posto. Prodaja pojedinačnih marki u okviru grupe VW nije bila jednaka.

Dok je, naprimjer, prodaja vozila marke Škoda porasla za sedam posto, prodaja vozila Seat je opala za 12,6 procenata.

Dužnička kriza 

Istovremeno, Marchionne je imao teške pregovore sa sindikalnim liderima i tek nedavno je otklonio njihove sumnje da bi kompanija mogla prebaciti dio proizvodnje u inostranstvo zbog toga što pet domaćih fabrika posluje sa gubicima.

Tada je izjavio da će Italija i dalje imati glavnu ulogu u planovima Fiata, posebno za globalnu koordinaciju cijele grupacije.

Dužnička kriza u zoni eura značajno je obilježila prodaju automobila, naročito u južnoj Evropi.

U Italiji je u junu prodato 24 posto manje vozila nego u istom mjesecu prošle godine. U Španiji je prodaja opala za 12, a u Francuskoj nepun jedan procenat.

Izvor: Agencije