Volkswagen predstavio ‘pametni telefon na točkovima’

Volkswagen pokušava vratiti povjerenje kupaca, nakon skandala koji bi ga mogao koštati desetine milijardi eura.

Na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio je nove, futurističke modele, javlja reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

Jedan od njih je novi električni automobil, nazvan E Golf Touch. Kažu da je poput pametnog telefona na točkovima.

Kompanija je predstavila i futuristički koncept starog kombija, nazvanog VW Budd-e, sa nizom interaktivnih komandi, poput prepoznavanja glasa.

Nije bilo guranja pod tepih skandala sa emisijom gasova, koji je obuhvatio 11 miliona dizelskih vozila sa spornim softverom.

Herbert Diess, direktor prodaje VW-a, kazao je: “Razočarali smo naše kupce i američke građane zbog čega mi je veoma žao. Radimo sve što je u našoj moći da popravimo stvari.”

Tužba protiv VW-a

Predstavljanje električnog automobila dolazi dva dana nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo da je podiglo tužbu protiv Volkswagena na civilnom sudu.

“Vlada navodi da su prodajom više od 600.000 VW-ovih dizelskih motora u Sjedinjenim Američkim Državama prekršeni zakoni za zaštitu okoliša i traži odštetu od 37.000 dolara po vozilu”, javlja Reynolds.

VW se bori da zadobije povjerenje kupaca, a to se neće dogoditi preko noći, kaže stručnjak za krizni menadžment Eric Dezenhall.

On je rekao: “Ako posmatrate kako se korporativne krize rješavaju, za to su potrebne milijarde dolara, više godina i eventualno uvođenje novih proizvoda koji privlače ljude. To se ne može dogoditi u dva mjeseca, ali biće moguće za dvije godine. Ne možete procjenjivati pacijenta usred operacije.”

Diess kaže da će kompanija svim silama pokušati vratiti povjerenje.

“Biće to dugotrajan proces, moramo biti dosljedni u održavanju obećanja i početi rješavati problem”.

E-Golf će uskoro biti izložen u VW-ovim salonima. Budd-e vjerovatno neće u prodaju do kraja ove decenije. Do tada, nadaju se direktori kompanije, popravit će odnose sa vladama i kupcima.

Izvor: Al Jazeera