Volvo povećava kapacitet proizvodnje hibrida

Riječ je o povećanju proizvodnje modela Volvo V60 Plug-In Hybrid sa 1.000 na 4.000 do 6.000 primjeraka.

Volvo, Automobili, Hibridi
Volvo V60 Plug-In Hybrid, pogonjen samo baterijom napunjenom na standardnu utičnicu, može preći do 50 kilometara [EPA]

Švedska komapanija Volvo Car Corporation objavila je kako povećava proizvodne kapacitete za novi model Volvo V60 Plug-In Hybrid, sa početne serije od 1.000 primjeraka za 2013. godinu na 4.000 do 6.000 primjeraka u 2014. godini, prenosi Tanjug.

Sofisticirana Plug-In hibridna tehnologija uključuje dvije pogonske opcije i moćnu bateriju koja omogućava autonomiju kretanja od 50 kilometara isključivo na struju.

"Mi smo prvi u industriji koji su integrirali Plug-In hibridnu tehnologiju i uspostavili proizvodnju uporedo sa standardnim modelima, što kupcima nudi mogućnost odabira svih opcija, dostupnih i u standardnom Volvou V60", istakao je stariji potpredsjednik odjeljenja za razvoj i istraživanje Peter Mertens.

Modifikacija proizvodne linije

On je naveo da su dodatna oprema i sistemi tog automobila uvjetovali modifikaciju proizvodne linije, koja je omogućila jednostavnu integraciju više od 300 dodatnih dijelova koje Plug-In hibridna verzija ima u odnosu na standardni model.

Volvo V60 Plug-In Hybrid je rezultat tehničke i finansijske saradnje između Volvo Car Corporationa i švedske energetske kompanije Vattenfal.

Inicijalna serija od 1.000 primjeraka je rasprodata i prije dolaska u prodajne salone, a već se popunjava i knjiga narudžbi za sljedeću godinu, naveo je Mertens.

Baterija Volva V60 Plug-In Hybrida može se puniti priključenjem na standardnu utičnicu i puni se do 7,5 sati.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.