Von der Leyen: Njemačka vojska da ukloni ratna imena kasarni

Moramo riješiti pitanje preostalih kasarni, kazala je njemačka ministrica odbrane (EPA)

Njemačke kasarne koje nose imena časnika iz Drugog svjetskog rata trebale bi promijeniti imena kako bi se pokazalo da su njemačke poslijeratne oružane snage jasno raskinule s nacističkom prošlosti, kazala je njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je kazala za Bild am Sonntag da kasarne više ne bi trebale nositi imena časnika iz nacističkog doba.

Bundeswehr mora poslati signale i domovini i svijetu da više nije ukorijenjen u tradiciji Wehrmachta”, kazala je ona. Bundeswehr je osnovan 1955.

“Bundeswehr mora vjerodostojno staviti veći naglasak na svoju 60-godišnju historiju. Zašto ne preimenovati te kasarne? U svjetlu nedavnih događaja, vrijeme je za novu raspravu o tome”, navela je Von der Leyen.

Pitanje preostalih kasarni

Bundeswehr je uklonio imena mnogih vojnika Wehrmachta, koje se općenito smatra časnima i koji nisu bili upleteni u ratne zločine, tokom reforme 1980-ih i 1990-ih. No, gotovo šest kasarni i dalje nosi imena časnika iz vremena nacizma, od kojih je najistaknutije ime generala Erwina Rommela, koji je 1944. počinio samoubistvo nakon neuspjelog pokušaja atentata na Adolfa Hitlera.

“Moramo riješiti pitanje preostalih kasarni”, kazala je, dodajući da bi to trebalo učiniti u sklopu modernizacije oružanih snaga.

Vojna akademija u Hamburgu nedavno je iz studentske spavaonice uklonila portret bivšeg zapadnonjemačkog kancelara Helmuta Schmidta u odori Wehrmachta. Schmidt, koji je umro 2015. u dobi od 96 godina, služio je u tenkovskoj diviziji i na istočnoj i zapadnoj fronti.

Von der Leyen je obećala da će suzbiti desničarska stajališta u vojsci nakon što je kritizirala nerješavanje problema rasizma, mobinga i zlostavljanja u vojsci.

Ministarstvo odbrane u petak je suspendiralo časnika koji je tvrdio da u vojsci postoji krajnje desna grupa.

Prošle sedmice vojni vrh zatražio je inspekciju svih kasarni nakon što su inspektori u jednoj kasarni pronašli vojne suvenire iz nacističke ere.

Izvor: Agencije