Voz sa tijelima žrtava stigao u Harkov

Voz sa tijelima većine od 298 žrtava poginulih prije pet dana u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine stigao je danas u Harkov, grad koji kontroliraju ukrajinske snage.

U planu je da tijela žrtava u Harkovu preuzmu članovi holandskog koordinacionog centra, a potom će biti avionom prebačena u Holandiju radi identifikacije, objavio je holandski premijer Mark Rutte.

Rutte očekuje da će prva tijela nastradalih stići sutra.
 
Prema njegovim riječima, u vozu se nalazi približno 200 tijela, ali moraju biti prebrojana u Harkovu. Holandski premijer proglasio je srijedu nacionalnim Danom žalosti u svojoj zemlji.

 
Crne kutije, koje su separatisti jučer predali malezijskim istražiteljima, pregledat će britanski stručnjaci, saopćio je britanski premijer David Cameron.
 
Ukrajina: Samoproglašene republike su teroristi

Istovremeno, Ukrajinski parlament pozvao je međunarodnu zajednicu da samoproglašene republike, Narodnu Republiku Lugansk i Narodnu Republiku Donjeck proglase terorističkim organizacijama, javlja Anadolija.

U saopćenju se navodi kako Ukrajina smatra obaranje malezijskog aviona terorističkim napadom. 

“Prema podacima koje imaju resorna ministarstva Ukrajine, ovaj teroristički napad izvršen je oružjem koje je dopremila Rusija za proruske separatiste“, navodi se u saopćenju.

“Međunarodna zajednica trebala bi učiniti sve da istraži ovu tragediju, pronaći krivce za teroristički napad i dovesti ih pred lice pravde. Također, samoproglašene republike Donjecka i Luganska trebale bi biti proglašene terorističkim organizacijama. Pozivamo međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne korake, uključujući i vojne, da se zaustave terorističke aktivnosti, koje prijete miru u svijetu i predstavljaju opasnost po stabilnosti u regionu“, navodi se u saopćenju.

Premijer Australije Tony Abbott optužio je proruske separatiste da su kompromitirali dokaze na mjestu nesreće u pokušaju da zataškaju zločin.

”Nakon zločina dolazi zataškavanje. Ono što smo videli je falsificiranje dokaza na industrijskom nivou, što, jasno je, mora prestati”, rekao je Abbott.

Putin traži pritisak Zapada na Kijev

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je na pozive evropskih zvaničnika. Kaže da će iskoristiti svoj utjecaj na proruske separatiste radi sveobuhvatne istrage, ali od Zapada traži da pritisne Kijev.

”Juče kada je milicija predala takozvane crne kutije, ukrajinske oružane snage započele su tenkovski napad na Donjeck. Tenkovi su stigli do željezničke stanice. Započeli su paljbu na nju, a međunarodni posmatrači jedva su mogli da promole glavu. Pobunjenici nisu pucali sami na sebe! Dakle, treba pozvati vlasti u Kijevu da pokažu osnovno dostojanstvo i prekinu paljbu bar dok traje istraga”, rekao je Putin.

Rusija traži da istragu o rušenju malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini vodi međunarodna zajednica, a ne ukrajinske vlasti, izjavila je u ruska ambasadorica u Maleziji.

“Ova situacija je posebna, jer je područje [rušenja aviona] ratna zona. Mislim da bi međunarodna zajednica trebala biti fleksibilna i djelovati na način koji je prihvatljiv svim stranama”, rekla je ambasadorica Ljudmila Vorobjeva na konferenciji za novinare.

Rusija poziva na poštenu, temeljitu i potpunu istragu, koju bi od početka vodila Organizacija međunarodne civilne avijacija, kazala je Vorobjeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije