Voz Sarajevo – Ploče uživanje za turiste

Zbog ekonomske neisplativosti željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini sveden je na minimum, pa iz Sarajeva prema morskoj obali postoji tek jedna putnička linija i to do Ploča.

Voz ide dva puta dnevno i prolazi kroz Mostar, gdje putuje sve više mladih iz inostranstva, ali i domaćih studenata i srednjoškolaca.

Jutarnji voz kreće nešto prije sedam sati, a njime iz Sarajeva preko Mostara do Ploča uglavnom putuju mladi stranci koji su na proputovanju kroz BiH, ali i domaći studenti koji uz indeks imaju simboličan popust na karte u vrijednosti jednog eura.

Povratnu kartu od Sarajeva do Mostara plaćaju osam eura.

Voz je popunjen do posljednjeg mjesta, a u njemu su i Tim i njegov prijatelj Ben iz Londona.

Na preporuku prijatelja odlučili su upravo vozom iz Sarajeva otputovati do Mostara.

„Obično putujemo autobusom kroz Bosnu, Srbiju i Bugarsku, jer su vrlo dobri i prilično jeftini. Danas idemo vozom, jer su nam rekli da je vrlo lijepo ovako putovati od Sarajeva do Mostara“, priča Tim, 26-godišnji učitelj iz Londona.

I zaista je lijepo putovati, jer pogled kroz prozor i raskošna priroda oduzimaju dah, što na izvjestan način nadoknađuje nedostatke putovanja u rasklimanom i prilično zapuštenom vozu starom nekoliko decenija.

„Jednako je loš kao i naši vozovi u Engleskoj, ali je jeftiniji. Nije bitno na koji način ćeš putovati sve dok uspijevaš stići gdje želiš“, dodaje Ben.

Bez popusta za domaće studente

Za razliku od evropskih studenata koji imaju mogućnost putovanja po povoljnijim uslovima, jer karte mogu dobiti znatno jeftinije, bosanskohercegovački studenti te pogodnosti nemaju. 

„Nemamo neke povoljnije uslove da se putuje, tipa nekih organizacija ili nešto slično. Nema ništa. Snalazi se kako znaš“, žali se studentica Safija Skopljak.

Nakon uživanja u prekrasnoj prirodi voz stiže u Mostar koji vrvi od turista.

U blizini Starog mosta ekipa Al Jazeere sreće i neka poznata lica iz voza, a među njima je i Chris iz Belgije, koji kaže da je lako našao smještaj u centru grada za devet eura po osobi.

„Vrlo je blizu željezničke stanice, vrlo je jeftin i nije daleko od centra  i Starog grada. Bila je to dobra prilika“, kaže Chris.

U Mostaru je veliki broj pansiona, hotela i hostela gdje se može odsjesti, a cijene se kreću od 10 do 50 eura.

Oni s pogledom na Stari most su i najskuplji, a svako ko dođe u Mostar brzo će se uvjeriti i zašto je tako, javlja iz Mostara reporterka Al Jazeere, Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera