Vozač pokosio pješake u Jerusalemu

Izraelski mediji navode kako su povrijeđene pripadnice granične policije, te da su pretrpjele „srednje teške“ i „lakše“ povrede (Reuters)

Izraelska policija saopćila je kako je jedan muškarac u petak automobilom udario i povrijedio nekoliko osoba nedaleko od policijske stanice u Jerusalemu, a potom ga je pripadnik osiguranja ranio iz vatrenog oružja, javlja agencija AP.

Službe hitne pomoći objavile su kako je na licu mjesta pet osoba zatražilo ljekarsku pomoć.

Glasnogovornica jerusalemske policije Luba Samri opisala je incident kao „teroristički napad“, te dodala kako su četvoro povrijeđenih pripadnici policije.

Izraelski mediji navode kako su povrijeđene pripadnice granične policije, te da su pretrpjele „srednje teške“ i „lakše“ povrede.

Samri je rekla da je vozač, prema preliminarnim izvještajima, Palestinac iz Istočnog Jerusalema. Kazala je kako je napadač izašao iz vozila sa nožem u rukama, a potom ga je pripadnik osiguranja teško ranio iz vatrenog oružja.

Raniji incidenti

Incident se desio blizu stanice granične policije, na liniji koja razdvaja Zapadni i Istočni Jerusalem.

Prošlog novembra, na istoj lokaciji se desio napad u kome je poginuo jedan policajac, a 13 ljudi je ranjeno.

Današnjem incidentu prethodio je napad 22. februara, kada je jednog ultraortodoksnog Jevreja nožem ubo palestinski tinejdžer. Napad se dogodio na Trgu Safra u Jerusalemu, a napadača su zaustavili jerusalemski gradonačelnik i njegov tjelohranitelj koji su tuda prolazili.

Posljednji incident desio se uoči vanrednih općih izbora u Izraelu i dan nakon što je palestinskog vodstvo saopćilo kako će okončati sigurnosnu kooperaciju sa Izraelom na okupiranim palestinskim teritorijama.

Agencija AFP navodi da današnji incident sliči napadima iz oktobra i novembra prošle godine kada su Palestinci vozilima udarali pješake, a tom prilikom je poginulo nekoliko osoba.

Tada su napadači ubijeni na licu mjesta iz vatrenog oružja.

Ovi incidenti uslijedili su nakon porasta tenzija oko zahtjeva desničarskih Jevreja koji su tražili dozvolu da se mole u najsvetijem kompleksu u Jerusalemu, te nakon širenja ilegalnih izraelskih naselja u Istočnom Jerusalemu.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem 1967. godine kada ga je nezakonito aneksirao, a ovaj potez međunarodna zajednica nije priznala.

Izvor: Agencije