Vozači F1 zadovoljni promjenama pravila

Na stotine preticanja u 18 ovosezonskih utrka (EPA)

Aktuelna sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 završiti će se ovog vikenda utrkom za Veliku nagradu Brazila.

Vozači su zadovoljni promjenama pravila koje su uvedene ove godine, a pomažu u preticanju i boljoj vožnji, prenosi AP.

Iako je Sebastian Vettel dominirao takmičarskom godinom i lako došao do naslova svjetskog prvaka prije tri utrke, na stazama širom svijeta je bilo dosta uzbuđenja, sa značajnim porastom broja uspješnih preticanja u odnosu na prethodnu sezonu.

Studija, koju je Mercedes objavio uoči ovonedjeljne utrke, pokazuje kako je u prethodnih 18 takmičenja izvedeno više od 800 preticanja, što je „na rekordnom nivou“ u F1.

Do skoro polovine ovih manevara došlo se zahvaljujući novom sistemu smanjenja otpora (DRS), koji je uvela Međunarodna automobilistička federacija (FIA) ove godine, koji pomaže vozaču da prilagodi repna krilca na bolidu kako bi došlo do povećanja brzine.

“Smatram da je očito kako smo veoma napredovali”, kazao je vozač Mercedesa i sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher u četvrtak.

“Imali smo nekoliko nevjerovatnih utrka ove godine. Nije uvijek savršeno, ima prostora za dalji napredak, no sve u svemu, ovaj sistem je donio dosta uzbuđenja”, doda je.

Najviše u Turskoj

Pored DRS-a, uzbuđenje na staze donio je povratak hibridnog sistema KERS za povećanje snage motora i nove Pirellijeve gume.

“Ako ste gledali sve utrke ove sezone, mogli ste vidjeti neke nevjerovatne manevre prilikom preticanja. Većina takmičenja je bilo veoma uzbudljiva, što je neobično. Urađen je odličan posao s novim pravilima”, smatra McLarenov Jenson Button, prvak svijeta u F1 iz 2009. godine.

Čak i utrke na onim stazama koje su  ranije bile dosadne ove godine su donijele mnogo uzbuđenja, s preticanjima i žestokim okršajima.

Čak ni dominacija Vettela i njegovog tima Red Bull, koji je zabilježio 11 pobjeda i 14 prvih startnih pozicija, nije umanjila draž takmičenja.

Navedena studija je pokazala da bi ukupna suma preticanja mogla iznositi blizu 1.500 ukoliko bi se u obzir uzeli svi uslovi promjene pozicije, od loših i odličnih startova utrke, preko kvarova, do poteza tri najlošija tima (Hispania, Virgin i Lotus).


Hamilton dominirao sezonom [EPA]

“Mislim da su ljudi uživali u sezoni, ja zaista jesam”, kazao je Buttonov klupski kolega Lewis Hamilton, koji je bio prvak svijeta 2008. godine.

Mercedes je objavio kako su podaci korišteni u studiji dobijeni iz videosnimaka, podataka o rezultatima i GPS tehnologijom.

Studija je pokazala kako je Schumacher bio jedan od vozača koji je napravio najviše preticanja, njih 111, a više od njega imao je samo Sebastien Buemi za volanom Toro Rossoa (112).

Na utrci za Veliku nagradu Turske bilo najviše preticanja (85), a zatim u Kanadi (79) i Kini (67). Najmanje ih je bilo u Monaku (16), Australiji (17) i Indiji (18).

Prosječno je bilo 45 “čistih” preticanja, 25 normalnih i 20 s uključenim DRS-om.

Vozači su naveli kako je upravo DRS bio glavni razlog za povećanje preticanja, jer ovaj sistem daje značajnu prednost vozačima koji pokušavaju preteći oponenta od onih ispred njih.

Pravolinijska brzina

Prilagodljivo repno krilo se postavlja preko komandi iz bolida, spušta se i povećava pravolinijsku brzinu.

Ova tehnologija je napravljena za posebne dijelove staze, koje obično imaju jedan ili dva veća pravca, a uz njenu pomoć vozači imaju sekundu prednosti u odnosu na one ispred.

DRS se ne može koristiti u prva dva kruga zbog sigurnosnih razloga, ali KERS, koji je prvi put korišten 2009. godine, da bi naredne godine bio privremeno zabranjen, bio je na raspolaganju tokom cijele sezone.

Sistem skladišti kinetičku energiju dobijenu kočenjem, a uz njegovu pomoć vozač koristi tu energiju za dobijanje više snage u nekoliko sekundi na pritisak dugmeta.

Pirreli je zamijenio Bridgestone na mjestu jedinog dostavljača guma i uveo smjesu koja je vratila donošenje odluka tokom utrke u F1.

Namjerno je napravio gume koje se brže troše, čime je povećao broj odlazaka vozača u pit-stop, a samim tim i broj strateških opcija.

“Pirelli je napravio dobar posao i pomogao u utrkivanju. Zajedno s DRS-om i KERS-om, on je unaprijedio takmičenje. Nadajmo se da će Formula 1 ostati ovakva još dugo vremena”, izjavio je vozač Williamsa Rubens Barrichello.

Izvor: Agencije