Vozači Facebooka tvrde da su sluge

Vozači traže pomoć od organizacije Međunarodnog bratstva sindikalaca (Al Jazeera)

Kontroverze zbog autobusa koji prevoze stotine zaposlenika iz Zaljevskog područja koji rade u tehnološkim kompanijama poput Facebooka, Googlea i Applea u Silicon Valleyju do posla i natrag – nastavljene su.   

Negodovanje vozača autobusa zaduženih za prijevoz radnika ovih kompanija u južnom dijelu San Francisca nastavljeno je prošle sedmice.

Plaće preniske da bi sastavili kraj sa krajem

Ovaj put je riječ o samim vozačima Facebooka koji se pokušavaju ujediniti, s obrazloženjem da su im plaće preniske da bi sastavili kraj sa krajem.

Također su izrazili nezadovoljstvo smjenama, koje počinju u 6:00 ujutro, kada se zaposlenici Facebooka voze na posao, a završavaju nakon 21:00 navečer, kada se vraćaju s posla.

Vozači traže pomoć od organizacije Međunarodnog bratstva sindikalaca, koje je već poslalo pismo izvršnom direktoru Facebooka Marku Zuckenbergu prošlog četvrtka, u kojem apeluju na to da se vozačima mora pomoći.

U pismu su naveli da, dok većina zaposlenika njegove firme ima iznimno velike plaće i živi lagodan život, vozači ne mogu izdržavati porodice.

Ovo, prema njihovom mišljenju, podsjeća na vremena kada su plemići imali svoje sluge koji su ih vozili gdje požele.

“Vozači Facebooka zarađuju 18 do 20 dolara po satu, zdravstveno su osigurani, imaju odmor, mogu uzeti bolovanje i dobivaju bonus za svaki praznik”, izjavio je za New York Times predsjednik organizacije Loop Transportation, Jeff Leonoudakis.

Iz tog razloga, prema njegovom mišljenju, nezadovoljstvu nema mjesta.

Vrijeme između smjena problematično

Prema navodima bloga Teamster, jedan od vozača autobusa Cliff Doi budi se u 4:30 ujutro da bi mogao na vrijeme doći na posao iz Oaklanda, Kalifornija, do stanice u San Carlosu, gdje su autobusi parkirani. Smjenu završava do 11:10 prijepodne, a večernja smjena ne počinje do 17:15 predvečer.

U vremenu između smjena, on ne može kući, jer bi mu zbog velike gužve na putevima, u to doba dana, trebalo predugo. Firma Loop Transportation mu ne dozvoljava da između smjena obavlja neki drugi posao.

Drugi vozač, Jimmy Maerina, živi u San Carlosu i u mogućnosti je da između smjena ode kući, ali nikada ne viđa članove svoje familije, jer oni spavaju kada on napusti kuću u 5:30 ujutro, a kada se vrati oni se spremaju za spavanje.

Jeff Leonoudakis je također rekao novinaru Timesa kako se slaže sa navodima vozača da je podijeljena smjena problematična, ali da je njegova organizacija osigurala prostor sa stolicama, gdje vozači mogu odmarati do početka večernje smjene.

S druge strane je jedan od vozača izjavio da je ovaj prostor u biti prikolica i da se u njoj ne može provesti puno vremena.

Spor vozača i poslodavaca se nastavlja, a ishod je neizvjestan.

Izvor: Al Jazeera