Vraća li se ISIL-u snaga u Libiji?

Politička i vojna podjela u državnim institucijama omogućile su ISIL-u provođenje akcija (EPA)

Piše: Fouad Diab

Političari i analitičari smatraju da posljednji napad za koji je odgovornost preuzela organizacija Islamska država Iraka i Levant u distriktu Jufra, u centralnoj Libiji, upozorava na sve veću prisutnost i pregrupiranje u redovima ove skupine, nakon gotovo devet mjeseci od poraza kojeg su doživjeli u Sirtu, istočno od glavnog grada Tripolija. Desetak vojnika iz redova penzioniranog general-majora Khalife Haftara ubijeno je u prošlu srijedu nakon oružanog napada na kontrolnom punktu na jugu Jufre, za koji je odgovornost preuzeo ISIL.

Predsjednički savjet Vlade nacionalnog jedinstva i Predstavnički dom u Tobruku osudili su napad, opisujući ga kao zločinački i teroristički čin.  Poslanik u Predstavničkom domu Jufrae Ismail Sharif kaže kako su politička i vojna podjela u državnim institucijama omogućile ISIL-ovim borcima da provedu svoje terorističke operacije.

Bivši načelnik generalštaba, penzionirani general-major Yousef Mangoush, za Al Jazeeru kaže da bi ovaj napad mogao poslužiti kao “podsticaj ISIL-u na poduzimanje drugih napada”, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su prošli bez značajnijih gubitaka. On smatra kako je ovaj napad pokazao da snage prisutne u regionu koje djeluju u sastavu operacije “Karama” (Dostojanstvo), na čelu s Haftarom, nisu kompetentne da odgovore na ovakav izazov.

Sigurnosni vakuum

Mangoush očekuje da će ISIL pokušati rasporediti svoje borce u udaljenim područjima na kojima nedostaje sigurnosnih snaga, pogotovo što postoje vijesti da ISIL-ovi borci prelaze u Libiju nakon poraza kojeg su pretrpjeli u Iraku. Smatra da snage operacije “Karama” prvenstveno snose odgovornost za to što “nisu poduzele adekvatne mjere da zadrže kontrolne punktove te da nisu odredile plan za zaštitu i spašavanje ovih punktova u slučaju da se za tim ukaže potreba”.

Mangoush je pozvao nadležne institucije da poduzmu obavještajne i izvidničke operacije širokih razmjera uz pomoć međunarodne zajednice kako bi se utvrdile lokacije i brojnost ISIL-ovih snaga, što bi bio uvod za napad i njihovo konačno uništenje.

Vojni stručnjak Adel Abdul Kafi kaže da će ovaj napad dati pojedincima iz skupine snagu da poduzimaju još više operacija “usamljenih vukova”, pogotovo što im se borci operacije “Karama” nisu bili u stanju suprostaviti. Ukazao je na to da je ISIL počeo ponovo reorganizirati svoje snage nakon što su se borci pobjegli iz Sirta spojili s borcima koji su izašli iz Bengazija i Derne na istoku Libije.

Abdul Kafi prebacuje odgovornost na Predsjedničko vijeće Vlade nacionalnog jedinstva, jer “nije pružilo podršku snagama koje učestvuju u operaciji ‘Al-Bunyan al-Marsous’ (Čvrsti bedem), koje su trebale završiti svoj plan za borbu protiv terorizma, pogotovo što je u to vrijeme ISIL bježao od konfrontacije”. Mangoush i Abdul Kafi su pozvali nadležne institucije da podrže snage operacije Al-Bunyan al-Marsous, jer su one stekle iskustvo i kompetenciju da se nose sa pripadnicima ISIL-a, što im daje snagu da rade na isušivanju izvora terorizma na jugu grada Sirta i sarađuju s državama koje graniče s Libijom u razmjeni informacija kako bi se suzbio priliv terorističkih skupina. 

Izvještaji govore o tome da Haftar ne pokazuje ozbiljnost u suočavanju s problemom ISIL-ovog prisustva u državi, “jer Egipat odbija svrstati libijski ogranak ove grupe u red terorističkih organizacija”. Al Jazeera je početkom godine došla u posjed dokumenata koji otkrivaju da se egipatska delegacija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda protivila nametanju međunarodnih sankcija ISIL-ovom ogranku u Libiji.

Dogovor i podjele

Istraživač Mohamed Ismail ne smatra to čudnim te dodaje: “Ako su informacije o protivljenju Egipta tačne, to onda stavlja upitnik na mnoge stvari, pogotovo što se Haftar smatra bitnim saveznikom Egipta.”

Zastupnik Djaballah Shaibani smatra da političke podjele pomažu ISIL-ov povratak, ali je naglasio da snage koje učestvuju u operaciji “Karama” ozbiljno rade na borbi protiv terorizma, što dokazuje i njihovo osvajanje grada Bengazija i juga Libije. Važno je napomenuti da je oko 4.000 pripadnika ISIL-a ubijeno u borbama protiv snaga operacije Al-Bunyan al-Marsous, koja je trajala devet mjeseci u Sirtu i rezultirala protjerivanjem ISIL-a iz ovog obalskog grada.

Brigadni general Mohamed al-Ghasry, glasnogovornik operativnoga centra za komandu vojnom operacijom Al-Bunyan al-Marsous, kaže kako se procjenjuje da je za vrijeme borbi oko 1.000 ISIL-ovih boraca pobjeglo prema jugu Sirta, u okolinu Bani Walida, te na jug distrikta Jufra. 

Izvor: Al Jazeera